ZAVAJANJA

Temne plati paradižnika, ananasa in pomarančnega soka

Objavljeno 06. junij 2014 11.00 | Posodobljeno 06. junij 2014 11.00 | Piše: M. F.

Z likopenom je bogat le paradižnik z domačega vrta, zelena kava ne topi maščob, pomarančni sok pa povečuje verjetnost sladkorne bolezni.

Kemikalije, ki se pogosto uporabljajo pri vzgoji in ohranjanju svežine paradižnika, drastično zmanjšajo količino likopena v plodu.

Pogosto je slišati in brati o čarobnih snoveh v živilih, ki so za organizem prave zakladnice zdravja. A ni vedno tako. Nekateri plodovi narave nimajo tolikšnega učinka, kot meni večina. Med njimi so sok pomaranče, ostrige, paradižniki, zelena kava in ananas.

Pomarančni sok

Tistega s s trgovskih polic se drži neupravičen sloves. Predvsem zaradi veliko sladkorja, ki se v organizmu takoj absorbira. S tem se dvigne raven glukoze, to pa spodbudi izločanje inzulina, kar prinaša veliko obremenitev za trebušno slinavko. Hkrati se ob pogostem gašenju žeje s pomarančnim sokom poveča verjetnost diabetesa.

Paradižnik

Ni v vseh paradižnikih koristni likopen, antioksidant, ki je izjemno učinkovit v bitki z rakavimi obolenji in zagotavlja mladostnejši videz. Dokazano je namreč, da lahko kemikalije, ki se pogosto uporabljajo pri vzgoji in ohranjanju svežine paradižnika, drastično zmanjšajo količino likopena v pridelku. Če bi torej radi takšnega, ki resnično pomaga, ga na vrtu vzgojite sami ali ga med sezono kupujte pri pridelovalcih, ki ga gojijo brez pretirane pomoči kemije.

Zelena kava

Zeleno kavo oglašujejo kot odličen pripomoček za hujšanje, a ta na kilograme ne vpliva. Glede na trditve strokovnjakov ima odvajalni učinek, zato tehtnica ob njenem uživanju res pokaže manj. Da pa zelena kava topi tudi maščobe, je zgolj mit. 

Ostrige

Njihov sloves kot afrodiziaka je upravičen le, kadar zaužijete sveže, neposredno po tem, ko jih izvlečete iz morja, in samo v primeru, da so iz svojega življenjskega okolja akumulirale dovolj cinka in glikola.

Ananas

Ananas res vsebuje veliko vitaminov in mineralov, ne pripomore pa k topljenju maščobnih celic. Poleg tega ima dokaj visok glikemični indeks in povečuje apetit. Kaj lahko bo torej sladkanje z njim spodbudilo k prenajedanju, posledice tega pa so vsem dobro znane.

Deli s prijatelji