Ledeni napitki in smutiji so preprosti za pripravo, okusni, osvežujoči, zdravi in na pogled lepi. Zdi se torej, da ni razlogov, da z njimi ne bi osvežili poletja. Vendar se nutricionisti s tem ne strinjajo in opozarjajo, da bi pri uživanju nekaterih morali biti previdni, da se ne bi celo redili.
»Uživanje smutijev je odličen način uživanja sadja in zelenjave. Zlasti za tiste, ki takšnih živil ne marajo,« meni nutricionistka Andrea Giancoli iz Los Angelesa. Obenem pa opozarja, da je v osmih decilitrih smutija iz banane in borovnic lahko kar 500 kalorij in 100 gramov sladkorja. Prav toliko, kot v ploščici čokoladice. Seveda to ne pomeni, da se jim morate odreči. Upoštevajte pa nekaj preprostih nasvetov.
Recite ne kupljenemu
Kupljeni smutiji in industrijsko pripravljene osnove zanje so res kremasti in odličnega okusa, a vsebujejo veliko maščob in sladkorja. Kremasto, ledeno strukturo in zapeljiv okus lahko dobite tudi doma: kot osnovo za priljubljen napitek vzemite grški jogurt in nekaj kock ledu. Skupaj z izbranim sadjem jih stresite v sesekljalnik, ga vključite in počakajte nekaj trenutkov. Vedno torej izbirajte kar najbolj domače sestavine.
Izberite pravo količino
Obroke načrtujte vnaprej. Če si smuti privoščite kot vmesni obrok, omejite njegovo energijsko vrednost na 200 kalorij. Izberite zdrave sestavine: maščobe iz avokada, beljakovine iz lupinastih plodov, dodate lahko nekaj polnovrednih žit. Takšen napitek vas bo nasitil in pri naslednjem obroku boste pojedli manj.
Boljše sadje kot sadni sok
Seveda ni s sadnimi sokovi nič narobe. A to velja le za domače, sveže iztisnjene, ne pa tudi za industrijske, saj so polni sladkorja. Teh zato nikoli ne dodajajte v smutije. Raje jim dodajajte celo, sveže poletno sadje (jagodičevje, melone, lubenice).
Z zelenjavo ne morete pretiravati
Ko gre za zelenjavo, so si nutricionisti edini: nikoli je ni preveč. V svoj priljubljeni napitek dodajte špinačo, ohrovt, kumare, korenje in drugo zelenjavo ter tako izboljšajte okus in hranilno, ne pa tudi kalorične vrednosti napitka.