MODNO

Superživila – modna muha

Objavljeno 03. maj 2017 12.00 | Posodobljeno 03. maj 2017 12.09 | Piše: Pia Pangos

Slovenski strokovnjaki opozarjajo, da je lokalno boljše od eksotičnega.

So res tako učinkovita? Foto: Shutterstock

Le kdo si ne želi čudežnih jagod, ki bi nas napolnile z energijo, in koreninice, ki bi naše telo očistila vseh strupenih snovi, ki so se nakopičile ob uživanju nezdrave hrane? Vsakih nekaj mesecev lahko na trgu opazimo novo 'superživilo', za katero prodajalci trdijo, kako zelo je bogato z antioksidanti, vitamini, minerali, maščobnimi kislinami in drugimi hranljivimi snovmi. Pa so ta živila, ki prepotujejo pol sveta, preden pridejo na naše trgovske police, res tako izjemno, kot obljubljajo njihovi pridelovalci in prodajalci?

Trditve, ki pravijo, da 'superhrana' poveča našo vitalnost in energijo, pripomore k boljšemu počutju in zdravju, spodbuja delovanje imunskega sistema ter deluje podobno kot zdravila, so po mnenju mnogih zavajanje in nič drugega kot dobro premišljena marketinška poteza. Na to problematiko so opozorili tudi na srečanju strokovnega združenja nutricionistov in dietetikov Slovenije, na katerem je Petra Medved Djurašinović, svetovalka pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), poudarila, da uradna pravna definicija 'superživil' ne obstaja.

Celoten članek preberite tukaj.

 

Deli s prijatelji