Siva in zelena mrena ter makularna degeneracija oziroma rumena pega so poškodbe vida, ki letno prizadenejo na milijone ljudi po vsem svetu. Pred njimi varujejo živila, bogata z vitamini A, C in E, s cinkom, z luteinom, zeaksantinom, betakarotenon ter omega tri maščobnimi kislinami. Oglejte si, katera so z njimi še posebej bogata.
Pomarančni sok
Vitamin C, ki ga vsebuje sveže pripravljen pomarančni sok, ima velik pomen za zdravje oči. Pomaga, da krvne žile ostanejo zdrave, ter tako preprečuje poškodbe očesne leče. V publikaciji American Association Optometric so zapisali, da 500 gramov vitamina C na dan lahko tveganje za nastanek rumene pege zmanjša za 25 odstotkov, tveganje za izgubo ostrine vida pa za 19 odstotkov.
Ostrige
So izvrsten vir cinka, minerala, ki je nepogrešljiv za dober vid. Cink pomaga vitaminu A pri tvorjenju melanina. Ta varuje oči in izboljšuje nočni vid. Priporočen dnevni odmerek cinka znaša od 40 do 80 mg, prav toliko ga je v šestih ostrigah. S tem mineralom so bogati tudi govedina, fižol in lupinasti plodovi, vendar ga je v njih znatno manj kot v ostrigah.
Ohrovt
Kuhan ohrovt vsebuje lutein in zeaksantin. Nutricionistka Joy Bauer pojasnjuje, da ta dva antioksidanta varujeta oči pred prostimi radikali in vpijata od 40 do 90 odstotkov modre svetlobe. Zelena zelenjava prav tako lahko poveča gostoto pigmenta v delu mrežnice, ki omogoča oster vid, in jo s tem varuje pred pojavom makularne degeneracije.
Kikiriki
Glavna sestavina kikirikija so vitamin E in omega tri maščobne kisline. Prvi dokazano varuje pred nastankom mrene in rumene pege. Pri osebah, ki zaužijejo premalo omega tri maščobnih kislin, je povečano tveganje za poškodbe krvnih žilic mrežnice, kar lahko privede do slepote.
Kvinoja
Tveganje za nastanek rumene pege za približno osem odstotkov zmanjšuje hrana z nizkim glikemičnim indeksom, zato je v prehrano priporočljivo vključiti cela žita, med njimi je najbolj priporočljiva kvinoja.