PREVENTIVA

Super živila proti raku

Objavljeno 21. junij 2012 09.00 | Posodobljeno 21. junij 2012 09.00 | Piše: M. F.

Že dolgo priznanemu brokoliju se pridružujejo še ohrovt, zelje, sladko grozdje in sočna lubenica.

Črno grozdje je bogato z resveratrolom, naravnim antioksidantom, ki zavira pojav rakavih celic.

Stara modrost nas uči, da jabolko na dan prežene zdravnika stran. A zdravilne moči nima zgolj ta sadež. Da bi se lažje izognili nekaterim najtežjim in najpogosteje usodnim rakavim obolenjem, je skupina nutricionistov, ki sodelujejo z revijo Reader's digest, sestavila seznam živil, ki imajo dokazano antikancerogen učinek.

Brokoli

Vsebuje protitumorno in protimikrobno učinkovino sulforafan. Njen učinek na zaviranje rasti malignih celic je bil dokazan v številnih kliničnih raziskavah. Pri dolgotrajni termični obdelavi sicer izgubi moč, zato je brokoli pred uživanjem priporočljivo hitro pripraviti na pari.

Ohrovt

V skupino zdravih živil sodi, ker tako kot brokoli vsebuje sulforafan, pa tudi sicer je izjemno učinkovit v boju s prostimi radikali. Privoščite si ga pripravljenega na pari ali žaru.

Zelje

Organizem oskrbuje s prepotrebno energijo in ima izjemno moč proti nekaterim oblikam tumorjev. Številne raziskave zadnjih let dokazujejo, da fitonutrienti v zelju učinkovito zavirajo delovanje prostih radikalov, zato je ta kapusnica dober antioksidant in odlična hrana za preprečevanje in zdravljenje raka.

Grozdje

Črno grozdje je bogato z resveratrolom, naravnim antioksidantom iz družine polifenolov, ki vpliva na pojav, razvoj in rast kancerogenih celic. Tak vpliv ima surovo grozdje in tudi vino – vendar ne več kot pol kozarca na dan. 

Grenivka

V primerjavi s preostalimi agrumi skoraj ne vsebuje sladkorja, lahko pa se pohvali z izredno visoko vsebnostjo vitamina C, ki neposredno vpliva na odpornost organizma. Priporočljiveje je uživati celo, saj s tem telo dobi tudi vlaknine, lahko pa si iz nje pripravite sok.

Grah

Okusne zelene kroglice so bogate s fitokemikalijami, ki ščitijo pred rakom. Kar največkrat si jih privoščite v obliki prikuh, omak ali gostih juh.

Sladki krompir

Je prava zakladnica betakarotena in vlaknin. Največ vitaminov je v olupku, zato ga med pripravo ne zavrzite, pač pa gomolje le dobro operite.

Lubenica

Sočni sadež vsebuje veliko vitamina A in C in več likopena kot paradižnik. Poleti si jo privoščite samostojno ali v solatah in desertih.
 

Deli s prijatelji