LEPE IN OKUSNE

Super maline

Objavljeno 12. julij 2016 21.00 | Posodobljeno 12. julij 2016 21.00 | Piše: U. S.

Ti rdeči žametni sadeži niso le privlačni in aromatični, ampak tudi zdravilni.

Lepo in okusno. Foto: Shutterstock

Upočasnjujejo staranje, lepšajo kožo, v kitajski medicini so jih uporabljali pri slabi ostrini vida in kurji slepoti. Tudi v kulinariki se uporabljajo, zlasti v tortah in sladoledih, da o malinovcu niti ne govorimo! V malinah najbolj uživamo zaradi izjemnega okusa, a ta je le delček tistega, kar ponujajo ti dišeči sadeži.


Malina je polna močnih antioksidantov, ki delujejo protivnetno, preprečujejo delovanje škodljivih mikrobov in poškodovanje celic. Med temi omenimo antocianin (ki daje malini rdečo barvo), resveratrol (upočasnjuje staranje), pterostilben (pomemben je za možganske funkcije). Vsebuje tudi vitamin C: v sto gramih ga je kar 44 odstotkov priporočenega dnevnega odmerka. V malini so še vitamini skupine B ter vitamina E in K. Je tudi dober vir kalija, vsebuje pa še druge minerale, na primer magnezij, mangan, baker. Maline vsebujejo tudi veliko vlaknin, super kombinacija za dobro prebavo in zdravo srce. V njih so ketoni, ki ugodno vplivajo na raven sladkorja v krvi ter spodbujajo presnovo. Ker je sadež nizkokaloričen in ima nizek glikemični indeks, si mnogi z njim pomagajo tudi pri hujšanju.

Iz listov pripravljamo zdravilni čaj, ki ga od nekdaj priporočajo pri menstrualnih težavah pa tudi neplodnosti, saj ugodno deluje na zdravje maternice. Nekoč so ga rade uporabljale porodne babice, ker lajša začetne in krepi potisne porodne krče, zato naj bodo pri uporabi čaja previdne nosečnice! Pijemo ga lahko tudi pri prehladu, bolečem grlu, driski, hemoroidih in težavah s kožo. In ko smo že pri koži: ta je lepša, če uživamo maline; maline jemo vsak dan, kura naj bi trajala kakšen teden. Izvlečke malin pogosto uporabljajo v kozmetiki, za hidratacijo. Vsake toliko si lahko pripravite tudi masko, koža bo bolj napeta in sijoča, vitamin C v njih pa naj bi prispeval k zmanjšanju starostih peg in neenakomerni razbarvanosti kože. Tudi lasje in nohti bodo lepši. Vsebujejo tudi vitamin A, zato so učinkovito naravno sredstvo proti okvaram oči in za dober vid – že v kitajski medicini so jih uporabljali pri slabi ostrini vida in kurji slepoti.

Njihova slaba stran je, da ne zdržijo dolgo, zato jih je najpametneje hitro pojesti, sploh pa so najokusnejše ravno sveže, najbolje naravnost z grma. Slastne so kot sladoled, iz njih si pripravite okusno sladico z jogurtom, ki vas bo v poletni vročini ohladila; za lepši videz jo postrezite v kozarcu, da so lepo vidne plasti belega in rdečega. Uporabljamo jih tudi pri peki pit in sadnih tort, sploh v kombinaciji z drugim jagodičevjem. Da pa si bomo tudi sredi najbolj mrzle zime pričarali poletje, si naredimo shranke: skuhajmo marmelado ali pa malinovec, ki ga še posebno radi pijejo otroci. Kilogram malin očistite in skupaj s kilogramom sladkorja stresite v lonec, segrevajte do vretja in vmes mešajte; kuhajte, dokler se sladkor ne stopi in maline ne razpustijo. Zmes potem precedite čez cedilo ali gazo, ki jo dobro ožemite, da iztisnete ves sok. Precejenega nalijte v čiste steklenice in jih dobro zamašite. Sok postrezite razredčen z vodo, po želji pa ga okrasite z lističem mete.

Deli s prijatelji