Nadvse priročno, izjemno hranljivo in neverjetno zdravo. Tako rekoč za vsako tegobo se najde primerna vrsta suhega sadja!
Rozine, izjemno bogate z vlakninami, kalijem, kalcijem in železom, so tudi eden najpomembnejših virov bora, minerala, ki dokazano pomaga pri izgubljanju kostne mase pri ženskah v klimakteriju, torej preprečevanju osteoporoze. Zadostuje le pest rozin v skodelici jogurta, obrok pa lahko izpopolnimo z orehi, ki ravno tako vsebujejo bor. Mimogrede, dnevni vnos tega minerala naj ne presega 10 mg, sicer pa lahko rozine uporabljamo tudi kot dodatek slaščicam in nekaterim drugim jedem. Ste pogosto utrujeni? Dateljni lahko preženejo brezvoljnost in vas oborožijo z energijo, hkrati pa odlično potešijo željo po sladkem; so odlična alternativa nezdravim slaščicam, ki se jim običajno vdajamo, ko smo utrujeni in brez energije, kajti takrat je naš glikemični indeks mnogo nižji. Dateljni počasi izločajo sladkor, kar pomeni, da pridobljena moč kar nekaj časa ne pojenja, ob njih pa prija tudi kakšen oreh, ki bo s proteini poskrbel za občutek sitosti.
Suhe marelice so edini pravi vir kalija, saj vsebujejo trikrat več pomembnega minerala kakor, denimo, tako opevane banane. Povrhu vsebujejo le malo soli, odlična kombinacija pa je izvrstna za vzdrževanje normalnega krvnega pritiska ter ohranjanje zdravega srca in ožilja! Kar 20 odstotkov žensk trpi za urinarnim infektom, pri tem pa dokazano pomagajo suhe brusnice. Dve pesti na dan lahko zmanjšata učinek E. coli oziroma lepljenje te bakterije, ki jo najdemo v vzorcih vode obolelih, na stene mehurja, sicer pa aktivne sestavine drobnih sadežev,
proantocianidi, dolgoročno pomagajo preprečevati infekcije. Brusnice krepijo tudi dlesni, srce in ožilje, znižujejo škodljivi holesterol in glukozo v krvi. Zaprtje je posledica čedalje bolj uveljavljenega sedečega življenjskega sloga, zato je preprečevanje povsem pričakovanih prebavnih težav nujno: med sedenjem za računalnikom vsak dan zaužijemo kakšno suho slivo, ob zaprtju pa si jih privoščimo okoli šest. Tegobo odpravijo učinkoviteje kot katero koli drugo odvajalo, priporočljivo pa jih je uživati zjutraj, ob zajtrku. Suhe slive sicer vsebujejo več pomembnih vitaminov kot sveže: vitamina A skoraj dvakrat več, vitamina K skoraj desetkrat več, betakarotena od tri- do petkrat več, luteina šestkrat več, vitamina C pa približno enako. Suhe slive pomagajo pri odvajanju strupenih snovi iz telesa, koristne pa so za vse tiste, ki imajo težave z ledvicami, jetri, revmo ali protinom. Sicer pa smo pri uživanju zmerni, kajti pretiravanje lahko povzroči napihnjenost, napenjanje, želodčne krče in celo drisko!
Ne pozabimo niti na suhe fige, ravno tako odlično slaščico, povrhu pa zdravo predvsem za slabokrvne. Vsebujejo namreč izjemno veliko železa, štirje posušeni sadeži, denimo, nas opremijo že s četrtino potrebnega dnevnega odmerka! Za blažitev anemije in večjo učinkovitost jih poplaknemo z naravnim pomarančnim sokom, saj vitamin C pomaga pri absorpciji železa iz naravnih virov.