RAZISKAVA

Strokovnjaki opozarjajo, da hrana brez glutena škoduje zdravju

Objavljeno 18. marec 2017 08.00 | Posodobljeno 18. marec 2017 08.00 | Piše: M. F.

Pri osebah, ki se izogibajo glutenu, je večja verjetnost diabetesa tipa dve.

Pri osebah, ki se izogibajo glutenu, je večja verjetnost diabetesa tipa dve.

Najnovejše študije univerze Harvard odkrivajo, da je hrana brez glutena, ki je v zadnjem času vse bolj priljubljena, lahko za nekatere tudi škodljiva.

Nekateri nimajo izbire

Z izjemno tistih, ki so se glutenu primorani izogibati zaradi celiakije, kronične sistemske avtoimunske bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti za gluten, se živilom, v katerih je ta beljakovina, večina ne bi smela odrekati.

»Tisti, ki nimajo celiakije, se ne bi smeli izogibati jedem iz pšenice, rži, kamuta, ječmena in ovsa ter drugim živilom, v katerih je gluten. Res je to v sodobni prehrani trend, a  pomanjkanje glutena poveča verjetnost sladkorne bolezni tipa dve,« je povedal Geng Zong. Pravi tudi, da ima prehrana brez glutena pogosto manj dietnih vlaknin in drugih mikronutrientov, je torej manj hranljiva, ob tem pa dražja od običajne.

Jasna povezava

Študija, ki je odsotnost glutena v hrani povezala z diabetesom tipa dve, je pod drobnogled vzela podatke iz obdobja 30 let za več kot 200.000 ljudi. Negativnih posledic glutena na zdravje sicer zdravih posameznikov niso odkrili, izkazalo pa se je, da je bila pri ljudeh, ki so ga po lastni želji izločili iz prehrane, verjetnost pojava sladkorne bolezni tipa dve za 13 odstotkov večja kot pri drugih.

Deli s prijatelji