KORISTI

Stročnice varujejo življenja

Objavljeno 27. november 2012 18.00 | Posodobljeno 27. november 2012 18.00 | Piše: M. F.

Prehrana, obogatena s stročnicami, v kombinaciji s pravimi živili zniža količino sladkorja v krvi in krvni tlak.

Stročnice znižujejo krvni tlak in tako varujejo srce.

Povečan vnos stročnic (fižola, graha, soje, leče …) v kombinaciji s hrano z nizkim glikemičnim indeksom zmanjšuje verjetnost srčno-žilnih obolenj pri posameznikih, ki imajo sladkorno bolezen tipa 2, ugotavljajo v raziskavi, objavljeni v publikaciji Archives of Internal Medicine.

Vanjo je bilo vključenih 121 pacientov, obolelih za omenjeno vrsto diabetesa. Razdeljeni so bili v dve skupini. Tisti iz prve so tri mesece uživali hrano z nizkim glikemičnim indeksom in veliko stročnic, tisti iz druge pa enako hrano, obogateno z netopnimi vlakninami.

Izkazalo se je, da je hrana nizkega glikemičnega indeksa skupaj s stročnicami znižala vrednosti hemoglobina HbA1c, kazalec količine sladkorja v krvi, za 0,5 odstotka, tista z netopnimi vlakninami pa za 0,3 odstotke. Prvi način prehrane pa pri sodelujočih ni zmanjšal le ravni sladkorja, ampak za 0,8 odstotka tudi verjetnost pojava kardiovaskularnih obolenj. Zlasti zato, ker stročnice znižujejo krvni tlak ter s tem zaščitijo srce in ožilje, domnevajo znanstveniki. Vsak odstotek pride prav, bi lahko dodali, tudi če ni cel ...

 

Deli s prijatelji