Na presnovo in prebavo ne vplivata zgolj vaša prehrana in način življenja. So tudi malce bolj skriti dejavniki, ki ovirajo delovanje metabolizma. Izogibajte se naslednjim štirim in vaša prebava bo tudi v prazničnih in poprazničnih neproblematična.
Premalo začinjena hrana
Nova raziskava časopisa Appetite je odkrila, da se pri ljudeh, ki svojim jedem dodajo malce pekoče paprike, občutek sitosti pojavlja prej, zato pojedo do 30 odstotkov manj hrane kot tisti, ki pekočih začimb ne uporabljajo. Pekoča paprika vsebuje kapsaicin. Ta pospešuje metabolizem in vpliva na sproščanje hormonov, ki uravnavajo tek in znižujejo količino hormona stresa, ta pa krepi občutek lakote.
Preveč sedenja
Neprekinjeno sedenje več kot tri ure kar za 74 odstotkov povečuje verjetnost niza obolenj, od srčnih bolezni, diabetesa, debelosti, visokega krvnega tlaka do povišanega holesterola. Vsa ta kvarno vplivajo tudi na presnovo. Zato si po najmanj dveh urah sedenja privoščite kratek odmor in se med njim dodobra razgibajte, čim več razdalj pa premagujte peš.
Neumivanje sadja in zelenjave
Raziskava iz leta 2012 pod okriljem ameriške organizacije Environmental Health Perspectives je pokazala, da se pesticidi, s katerimi sta najpogosteje škropljena sadje in zelenjava in ki ob neumivanju teh pridejo v telo, kopičijo v maščobnih celicah. Tam povzročajo vnetja, ta pa škodujejo metabolizmu. Pred uživanjem zato vedno temeljito operite tako sadje kot zelenjavo.
Slaba higiena rok
Čeprav starši svojo mladež učijo, da si je pred obrokom treba umivati roke, raziskave kažejo, da ta napotila v odrasli dobi upošteva zgolj pet odstotkov posameznikov. Da bi zmanjšali verjetnost vnetnih procesov v organizmu, ki ovirajo presnovo, obvezno ponovno usvojite to navado.