POMOČ NARAVE

Štirje čaji za boljšo kri

Objavljeno 13. november 2012 08.00 | Posodobljeno 13. november 2012 08.00 | Piše: M. F.

Pri zdravljenju slabokrvnosti je treba upoštevati navodila zdravnika, pomagate pa si lahko tudi s pravimi rastlinami.

Čaj koprive spodbuja pretok krvi in iz telesa izloča številne strupene snovi, zato si ga privoščite namesto kave.

Slabokrvnost oziroma anemija je pomanjkanje rdečih krvnih telesc (eritrocitov) ali hemoglobina v krvi. Izzovejo jo lahko krvavenje, oslabljeno tvorjenje krvnih celic, njihova prehitra razgradnja ali kombinacija vseh teh dejavnikov.

Bleda koža in sluznice so opazne šele v težkih primerih anemije. Pri blagi so simptomi skriti in neopazni, najpogosteje pa tisti, ki jih prizadene občutijo utrujenost, nelagodje in splošno slabo počutje. Slabokrvnost lahko privede do resnih zapletov in ogrozi kakovost življenja, zato je pri odpravljanju vedno treba upoštevati zdravnikova navodila. Zdravljenje slabokrvnosti, ki je posledica pomanjkanja železa (hemoglobina), pa je učinkovitejše s pomočjo čajev, saj lahko pripomorejo k ustvarjanju zalog železa v organizmu.

Zimzelenov čaj (Vinca minor)

30 gramov posušenih listov zimzelena kuhajte minuto v litru vrele vode, počakajte 15 minut in precedite. Pijte dvakrat dnevno med obroki.

Orehov čaj

20 svežih listov oreha v litru vode kuhajte 15 minut, nato precedite in dvakrat na dan skodelico zaužijte pred obrokom.

Hrenov čaj
20 gramov korenine hrena v litru vode kuhajte 20 minut. Pustite preko noči, precedite in skodelico pripravka med obroki uživajte dvakrat na dan.

Čaj bele koprive

25 gramov posušenih vršičkov s cvetovi stresite v liter vrele vode, počakajte 10 minut, nato precedite. Popijte dve skodelici na dan med obroki.
 

Deli s prijatelji