V SLUŽBI ZDRAVJA

Štiri olja, ki krepijo srce, odpornost in zobe

Objavljeno 29. januar 2015 10.00 | Posodobljeno 29. januar 2015 10.03 | Piše: M. F.

Olje avokada varuje srce in deluje kot analgetik, sezamovo ščiti pred kariesom, orehovo olje pa je zaveznik v boju s stresom in krepi imunski sistem.

Z vidika zdravja ni vseeno, s kakšnim oljem boste oplemenitili solato.

Rastlinska olja so dober izvor zdravih maščobnih kislin in antioksidantov, ki varujejo srce ter zaviralno vplivajo na pojav in razvoj rakavih obolenj, trdijo prehranski strokovnjaki in opozarjajo na štiri zelo zdrava.

Sezamovo olje

Odlično je v boju proti diabetesu in zobnemu kariesu. Po umivanju zob izperite usta z žlico sezamovega olja in nato s čim toplejšo vodo. Sezamovo olje odstranjuje obloge z dlesni in preprečuje nastanek kariesa. Prepolno je antioksidantov, zaradi svoje sestave prav tako pomaga pri uravnavanju količine sladkorja v krvi ter znižuje raven slabega holesterola.

Lahko ga izkoristite za pripravo različnih jedi, najboljše pa je za kuhanje na zmernem ognju in na temperaturi, ki ne presega 180 stopinj Celzija. Previsoke temperature namreč uničijo vse koristi olja. Običajno se zato uporablja za solatne prelive, marinade in v kombinaciji s piščancem ali ribo.

Avokadovo olje

Avokadovo olje v zunanji uporabi pomirja vnetja in pospešuje regeneracijo kože. Bogato je namreč z betakarotenom, lecitinom in vitaminom E ter zato osnova številnim preparatom za nego kože, zlasti poškodb na njej. Olje avokada je prav tako bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki ohranjajo zdravje srca, zavirajo delovanje prostih radikalov in delujejo kot analgetiki. Olje vsebuje lutein, ki varuje tudi vid. Najboljše ga je uporabljati hladno, in sicer kot dodatek jedem.

Orehovo olje

Podobno kot ribje je bogat izvor maščobnih kislin omega 3 (med njimi alfalinolenske) in omega 6, ki ščitijo pred stresom in srčno-žilnimi obolenji ter zagotavljajo zdrav imunski in živčni sistem. Lahko se uporablja za kuhanje, vendar ne pri pretirano visokih temperaturah. Boljše ga je uporabljati hladno, kot dodatek testeninam, solatam in zelenjavi. Podobno kot sezamovo ga je primerno hraniti v hladilniku, saj se sicer lahko pokvari.

Kokosovo olje

Olje, bogato z antioksidanti, ima na telo izjemno pozitiven vpliv. Zlasti je blagodejno za kožo, zato se s pridom uporablja v kozmetični industriji. Telo oskrbuje z lavrinsko kislino, ki deluje protimikrobno. Raziskave so prav tako potrdile, da pomaga pri uravnavanju holesterola, izboljšuje prebavo in zmanjšuje količino maščobnih oblog na trebuhu. Najboljše ga je uporabljati hladno kot dodatek prelivom solatam in omakam, tik preden jih postavite na mizo.

Deli s prijatelji