ZELO ZDRAVO

Sredozemska hrana kot zdravilo

Objavljeno 08. junij 2013 11.55 | Posodobljeno 08. junij 2013 11.57 | Piše: M. F.

Preprečuje nastanek depresije, parkinsonove bolezni, demence in upočasnjuje staranje.

Priteklo je iz modernega mlina.

Sredozemska dieta lahko izboljša moč delovanja možganov celo v poznejši življenjski dobi. Pri osebah, ki vsaj šest let uživajo sredozemska živila, se znatno zmanjša verjetnost demence. Zlasti ženskam ta način prehranjevanja podaljšuje življenje. Poglejmo, kaj so tegobe, katerih verjetnost se z uživanjem ustrezne hrane bistveno zmanjša.

Demenca

Najnovejša raziskava španskih znanstvenikov je dokazala, da sredozemska hrana ohranja in izboljšuje moč možganov ter jih ščiti pred starostnimi spremembami, med katere sodi tudi demenca.

Debelost

Sredozemska prehrana omejuje uživanje rdečega mesa, enostavnih ogljikovih hidratov in nezdravih maščob, na drugi strani pa vključuje veliko sadja in zelenjave, olivnega olja, morske sadeže, ribe ter vino v zmernih količinah. Hrana se pogosteje kuha in redkeje cvre, vse to pa ima pomembno vlogo v bitki s kilogrami.

Parkinsonova bolezen

Znanstveniki z univerze v Tokiu so odkrili, da lahko sredozemska hrana ščiti pred nastankom parkinsonove bolezni, najbrž zato, ker njene sestavine blagodejno vplivajo na možganske sposobnosti.

Staranje

Z raziskavami je bilo dokazano, da sredozemska živila izboljšujejo videz kože in upočasnjujejo nastanek gub.

Vnetja

Uživanje velikih količin olivnega olja, zelenjave in rib zavira delovanje škodljivih snovi, ki v telesu izzovejo vnetja in privedejo do številnih bolezni.

Depresija

Ta način prehranjevanja lahko uspešno premaguje depresijo. Verjetnost se zmanjša kar za 30 odstotkov. Strokovnjaki pojasnjujejo, da zaradi protivnetnega delovanja.

Neplodnost

Sicer bodo za natančnejše dokaze potrebne nadaljnje raziskave, toda znanstveniki domnevajo, da zdrave maščobe v sredozemski prehrani pomagajo ženskam pri zanositvi.

Rak

Obsežna raziskava, izvedena v več državah, je pokazala, da sredozemska hrana zmanjšuje verjetnost različnih oblik raka, najzaslužnejši za to so začimbe, olive, paradižnik ter bele in modre ribe.

Deli s prijatelji