Morda imate raje mlečno, prisegate na temno ali ste ljubitelj bele čokolade. Pa ste se kdaj vprašali, kakšna je dejanska razlika med belo in temno? Je bela sploh čokolada? Poglejte si odgovore na ta in še nekatera, z omenjenim posladkom povezana, vprašanja.
Bela ni čokolada
Čokolada je vsa hrana, ki vsebuje najmanj 2,5 odstotka suhih nemastnih kakavovih delov. Teh v beli ni, vsebuje samo kakavovo maslo. Tako bele slaščice v resnici ne moremo uvrščati med čokolade. A ker ima podobne lastnosti, kot pa jih imata mlečna in temna (je sladkega okusa, v ustih se topi, ima trdno obliko), se je ime bela čokolada ohranilo.
Razlika je očitna
Med belo in temno čokolado torej glede sestave in učinkov na organizem obstaja velika razlika.
V vsaki čokoladi, razen v beli, so kakavovo maslo, kakavova masa, aroma vanilje in emulgator sojin lecitin. Vsi osnovni pozitivni učinki nebele čokolade izhajajo prav iz deleža kakava, zato je temna čokolada zdravju bolj prijazna. Vzrok so polifenoli, na prvem mestu flavonoidi, antioksidanti, ki pomagajo pri zaščiti pred boleznimi srca in krvnih žil, varujejo pred možgansko kapjo ter številnimi degenerativnimi boleznimi.
Zaradi odsotnosti kakavove mase se zdravstvene prednosti bele čokolade ne morejo kosati s temno. Bolj kot je ta temna, bolj je zdrava, saj sicer njene pozitivne učinke izničijo proteini iz mleka.
Dobra, a ne priporočljiva
Poleg kakavovega masla in mleka je osnovna sestavina bele čokolade še sladkor, ki predstavlja več kot 50-odstotni delež tega izdelka. Prav tako se lahko »pohvali« z večjim deležem nasičenih maščob in holesterola kot temna.
Edina prednost te slaščice je višji odstotek kalcija, a jo je zaradi velike količine sladkorja vendarle priporočljivo uživati v skrajno omejenih količinah.
Pa če vam je še tako všeč ...