S pravimi živili lahko upočasnite staranje in preprečite nastanek globokih gub. Katera so najboljša za boj s sledovi časa? Najboljši zaviralci staranja so paradižniki, olive, jagodičevje in marelice.
Korenje, breskve, marelice, melone
Oranžno sadje in zelenjava sta odličen izvor betakarotena. V telesu se pretvori v vitamin A in pomaga pri težavah s suho kožo, ki se lušči. Prav tako vitamin A zavira nastajanje gub ter zmanjšuje njihovo vidnost.
Paradižnik
Prehrana, ki vključuje z antioksidantom likopenom bogat paradižnik, pomaga organizmu v zaščiti kože pred UV-žarki. Posledice njihovega sevanja lahko zmanjša kar za 30 odstotkov. Prav sončni žarki pa so, kot vemo, eden glavnih krivcev za nastanek izdajalskih črtic na obrazu.
Olive in olivno olje
Oba sta osnova mediteranske prehrane in bogastvo antioksidantov, med drugimi vitamina E. Gre za močan antioksidant, ki ščiti pred vplivi prostih radikalov in ohranja vlažnost organizma. Dobra hidratacija je za gladko kožo bistvena.
Češnje, borovnice, granatno jabolko
Raziskave kažejo, da antioksidanti v tem sadju izjemno učinkovito preprečujejo razgradnjo kolagena. Ta je potreben za ohranjanje prožnosti, elastičnosti kože in svežine kože. Prav tako je to sadje bogato z vitaminom C, ki preprečuje pojav suhe kože in s tem tudi vse bolj vidnih gub.