V jeseni in pozimi je rdeči glavnati radič, poznan po svojih rdeče-vijoličnih listih in izrazitih belih žilah, priljubljena oblika solate. Ker gre za zelenjavo, ki ji mraz ne pride hitro do živega, lahko tisti, ki svoje gredice v jeseni zavarujejo pred mrazom, v lastnem pridelku uživajo domala vse leto, vse druge pa vabi s prodajnih polic.
Prava zakladnica koristnih snovi
In prav je tako, saj glavice te solate vsebujejo izjemno malo kalorij, obenem pa veliko celuloze, vitamina C, karotina, kalija, magnezija, fosforja, železa, celo nekaj beljakovin, tudi ogljikovih hidratov in polisaharid inulin. Ta se v organizmu pretvori v zaviralca dvigovanja krvnega sladkorja. Zato je rdeči radič še posebno primeren za prehrano sladkornih bolnikov.
Sladka grenkoba
Grenka snov v tej solatnici je intibin. Ta spodbuja tek in prebavo, ugodno vpliva na delovanje jeter in vranice ter pospešuje izločanje vode iz telesa. Poleg tega blaži pekočo zgago, preprečuje napihnjenost in pospešuje razgradnjo maščob. Največ intibina je v belih žilah, torej v rebrih listov.
Zaščita z mize
Prehranski strokovnjaki pripravo toplih jedi in solat iz rdečega radiča zlasti priporočajo v obdobju prehoda iz toplejšega v hladnejši letni čas, ko vladajo virusi prehladov in gripe, saj radič deluje protivirusno in protimikrobno.
Torej veliko koristi od malih glavic, ki v hladilniku ostanejo sveže tudi teden dni ali več.