Posamezniki, ki uživajo veliko soli, imajo sčasoma povišane vrednosti sečne kisline in plazemskih beljakovin v krvi, to pa sta biološka kazalnika poškodb krvnih žil, povezanih s hipertenzijo. Znano je, da je sol kot glavni vir natrija pomemben dejavnik tveganja za povišani krvni tlak ter zato za možgansko kap in druge bolezni srca ter ožilja.
Na zahodu pretiravamo
V zahodnih državah je dnevni vnos tega minerala znatno večji od priporočene količine, ki za odrasle osebe znaša pet gramov soli dnevno. Tudi v Sloveniji pri tem ne zaostajamo: povprečna Slovenka je zaužije 11, Slovenec pa 14 gramov na dan. Vsak peti Slovenec ima povišan krvni tlak.
Odgovornost tudi na plečih proizvajalcev
Kar 75 odstotkov soli zaužijemo s kupljenimi živili. Velikokrat tudi s takimi, kjer je sploh ne bi pričakovali. Zdravstvene službe zato opozarjajo na odgovornost proizvajalcev hrane, da natančno označijo količine soli v izdelkih. Tako bi imeli potrošniki večjo možnost zdravega izbora.