Sveže sadje in zelenjava sta pomemben vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ko pa sadje in zelenjavo predelajo, ostane vitaminov bolj malo. V nekaterih izdelkih ostane tudi bore malo vlaknin, v sokovih jih na primer skorajda ni.
»Doma pripravljen smuti iz svežega ali zamrznjenega sadja in zelenjave je kakovosten napitek. Paziti pa je treba, da smutijev, predvsem sadnih, ne popijemo preveč, saj so zaradi velike vsebnosti sladkorja precej hranilni,« poudarja Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). »Seveda pa je industrijsko pripravljen in predpakiran smuti v primerjavi s svežim sadjem in zelenjavo, pa tudi v primerjavi z doma pripravljenim smutijem, čisto druga zgodba.«
Predpakiranim smutijem dodane kaše
Pri ZPS tudi poudarjajo, da industrijsko pripravljen in predpakiran smuti ni narejen iz svežega sadja, temveč je mešanica že predelanih, zgoščenih sadnih in zelenjavnih sokov in kaš. Kot končni izdelek je še enkrat toplotno obdelan, zato v njem skorajda ni več vitamina C in vitaminov kompleksa B ter za toploto občutljivih drugih koristnih sekundarnih rastlinskih snovi (npr. antioksidantov in polifenolov). Tudi vlaknin je v industrijsko pripravljenem smutiju običajno manj, saj ni sestavljen iz celih zmletih sadežev, ampak so sokovi enega ali več sadežev zmešani s kašo drugih sadežev.
Kozarec zdravja z osmimi kockami sladkorja
Pri ZPS so pregledali hranilne tabele sedmih industrijsko pripravljenih smutijev in vsi, razen sadno-zelenjavnega smutija, so vsebovali od 25 in 34 gramov sladkorja, torej približno 8 kock sladkorja v priporočeni porciji 250 ml napitka. »Potrošnikom svetujemo, da si pred nakupom smutija ogledajo hranilno tabelo in preverijo, koliko energije, sladkorja in vlaknin vsebuje,« opozarja Marjana Peterman.
Pretirane cene?
Eno sveže jabolko (150g) stane okoli 30 centov in je ena priporočena porcija sadja na dan, ki ima, v povprečju, le 79 kcal/332kJ, 17 gramov sladkorjev in 3 grama vlaknin. Priporočena porcija industrijsko predelanega sadnega smutija pa vas lahko stane tudi 2,5 evra.