KONZERVA ALI SVEŽE

So ribe v konzervi sploh zdrave?

Objavljeno 12. oktober 2015 09.00 | Posodobljeno 12. oktober 2015 09.00 | Piše: M. F.

Konzervirane ribe so nedvomno cenejše, lažje dostopne in priročnejše za uživanje, kaj pa njihova prehranska vrednost?

Dobro se zavedate pomena rib v prehrani. Zato upoštevate priporočila prehranskih strokovnjakov in so na vašem jedilniku vsaj enkrat, praviloma pa večkrat tedensko. Zlasti če med ribje obroke štejete tudi konzerve tunine, ki jo dodate solati, ali lososa oziroma sardin, ki si jih včasih privoščite za večerjo.

Ob tem pa se vam poraja vprašanje, ali imajo ribe v konzervi enako prehransko vrednost kot sveže.

Tako pravijo

Glede na priporočila strokovnjakov iz ameriškega državnega kmetijskega centra (United States Department of Agriculture’s National Nutrient Database) je odgovor pritrdilen. Ribe v konzervi torej vsebujejo prav toliko zdravih sestavin kot sveže. »Treba pa je obe vrsti na jedilniku kombinirati, saj imata tako pozitivne kot tudi negativne plati,« meni Alice Lichtenstein, nutricionistka z univerze Tufts.

Plusi in minusi

Konzervirane ribe so cenejše in lažje dostopne kot sveže, prav tako je njihov rok uporabnosti daljši. Res pa je, da vsebujejo več maščob, soli in nimajo takšnega okusa kot sveže. Ribe, ki so namenjene predelavi, so velikokrat ujete v njihovem naravnem okolju. Torej niso, kakor so sveže, ki so na voljo v trgovinah, gojene. Prav v nekaterih vrstah gojenih rib pa je znatno več strupenih snovi kot v tistih, ujetih v divjini.

Prav tako je v konzerviranih ribah praviloma več kalcija kot v svežih. »Kosti, bogate s kalcijem, se namreč v konzervi zmehčajo ter so primerne za uživanje, s tem pa se zlasti sardinam poveča prehranska vrednost,« je prepričana Kristin Kirkpatrick, dietetičarka s clevelandskega kliničnega inštituta za dobro počutje.

Kar zadeva prisotnost živega srebra, je to zlasti nevarno za nosečnice. Glede na to, da konzervirane ribe tega praviloma vsebujejo manj (zlasti tun in losos) so zanje boljše. Za konzerviranje so namreč namenjene manjše ribe, v katerih je živega srebra manj kot v večjih primerkih iste vrste.

Naj bodo v olju

Če se odločate za ribe v konzervi, izberite tiste v olivnem olju in ne v lastnem soku, saj prve vsebujejo maščobnih kislin omega 3. Olje pomaga ohraniti več hranljivih snovi v ribah kot voda, doda pa kalorije, kar moramo upoštevati pri skupnem dnevnem vnosu kalorij.

In za konec

Pomembno je, da telesu priskrbite maščobne kisline omega 3. In če vam ribe v konzervi ponujajo to možnost, se odločite zanjo. Tako telesu ne boste odrekli hranljivih snovi, ki jih zagotavljajo ribe. Kljub temu pa svoj jedilnik obogatite tudi s svežimi. 

Deli s prijatelji