SLANO

Slovenci pretiravamo s soljo

Objavljeno 08. maj 2013 09.00 | Posodobljeno 08. maj 2013 09.00 | Piše: M. F.

Ker se skriva tudi v jedeh, kjer je ne bi pričakovali, povsem nevede prekoračimo priporočeno dnevno količino bele snovi.

Ob uporabi pravih začimb bo hrana okusna tudi brez soli.

Priporočen dnevni odmerek soli v prehrani odrasle osebe znaša pet gramov. Slovenci v povprečju to količino krepko prekašamo, saj na dan zaužijemo od 11 do 14 gramov soli. Velikokrat povsem nevede, ta začimba se namreč skriva tudi v živilih, kjer je ne bi pričakovali.

Ker pretiravanje s soljo ogroža zdravje, zlasti srce in ožilje, nizamo nekaj trikov, kako njeno količino v vsakodnevni prehrani zmanjšati.

Začimbe, a ne veliko soli

Če brez soli res ne gre, uporabljajte morsko. Sicer pa jo lahko nadomestite z začimbami in dišavnicami, ki rastejo na vašem vrtu. Uživajte raje v njihovih okusih.

Sveži kruh je boljši

Kruh sodi med glavne vire soli v prehrani. V kilogramu tega živila je do 13 gramov soli. Res pa je, da je je v sveže pečenem manj kot v nekaj dni staremu.

Pameten zajtrk

Sol krepi okus sladke hrane. Prav to je  eden od vzrokov, zakaj je ogromne količine te začimbe mogoče najti v sladkih žitaricah, ki jih običajno uživamo za zajtrk. Namesto njih si privoščite naravne kosmiče in jim dodajte suho sadje.

Sveže meso je najboljše

Vedno je v prednosti pred šunkami, paštetami, obarjenimi salamami, namazi in suho mesnimi izdelki. Še zlasti sušenim mesninam je vedno dodana sol in s tem tudi natrij.

Pozabite na pripravljene jedi

Namesto pripravljenih juh in omak kuhajte sveže. Če brez njih res ne gre, izbirajte tiste z manjšim deležem soli in natrija.

Za prigrizke suho sadje

Raje kot čips, soljene kikirikije, pistacije, slane palčke in druge prigrizke si privoščite skodelico suhega sadja.

Doma pripravljena bela kava

Že pripravljeni kavni napitki, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah, vsebujejo visoke količine natrija. Vedno se zato raje krepčajte le s svežo kavo.

Sir in omake na pici so dvojno zlo

Če ste po tem, ko ste si privoščili kos pice, žejni, je za to kriva sol, ki jo vsebuje sir. Tudi omaka na picah v restavracijah vsebuje veliko natrija. Raje si z domačo paradižnikovo omako to jed  pripravite doma.

Sveža ali zamrznjena zelenjava

Samo pol skodelice vloženih stročnic lahko vsebuje 400 mg natrija. Zelenjavo zato raje kupujte svežo ali zamrznjeno, nikoli pa ne konzervirane.

Brez pripravljenih omak

Za mariniranje mesa raje uporabljajte kis, limonov, pomarančni in ananasov sok ter domače začimbe.

Natrij je tudi v mleku

Nekatera živila vsebujejo natrij že po izvoru. Ne gre se jim zato odrekati, a vedite, da ima skodelica mleka približno 107 mg natrija.

Slane kapre

V žlici slanih kaper je kar 225 mg natrija. Preden si jih privoščite, jih dobro odcedite in pustite, da iz njih izreče slana tekočina.

Zaloga soli

V restavracijah s hitro prehrano je sol in z njo natrij povsod. Tudi v slaščicah in solatah.

Blitva nevtralizira višek natrija

Ena glavnih posledic pretiravanja s soljo je kopičenje natrija v telesu, ta pa izzove visok krvni tlak. Da bi kvarne učinke natrija nevtralizirali, je treba na dan zaužiti 4000 mg kalija. V skodelici blitve je tega elementa 1000 mg. Poleg tega je blitva bogata tudi s kalcijem in z magnezijem.

Deli s prijatelji