Klorofil je pigment v rastlinah in algah, ki jim daje prepoznavno temnozeleno barvo. Ključen je za proces fotosinteze, med katero se sončna toplota pretvarja v energijo, ki jo potrebujejo rastline za rast. Po molekularni strukturi je podoben hemoglobinu, snovi, ki kri obarva rdeče, in je odgovorna za prenos kisika po telesu.
Zakaj je dober
Zagovorniki uživanja klorofila poudarjajo, da izboljšuje učinkovitost prenosa kisika po telesu, s tem zagotavlja več energije in izboljšuje splošno počutje.
Ob tem je močan antioksidant, ki varuje pred različnimi oblikami raka ter ima antiseptično in protivnetno delovanje, pomaga proti slabemu zadahu in je odličen vir magnezija, vitamina K, vitamina C, folne kisline, železa, kalcija in beljakovin.
Kje ga je veliko?
Klorofil je v zeleni listnati zelenjavi, zato bi morala biti takšna živila čim večkrat na mizi. Klorofil je na voljo tudi v tekoči obliki. Nekaj kapljic (največ eno žlico) dvakrat dnevno dodajte kozarcu vode.
Kako ga uživati
Nutricionist James Duigan, čigar prehranske nasvete upoštevata tudi denimo Rosie Huntington Whiteley in Elle Macpherson, priporoča dodajanje tekočega klorofila vodi: »Že z nekaj kapljicami organizmu vrne alkalnost. Nezdrava hrana spremeni njegov pH in ga zakisa, to pa privede do številnih zdravstvenih težav. Prav alkalne snovi so potrebne za novo ravnovesje. Zmanjševanje kislosti organizma namreč zmanjšuje verjetnost vnetij ter zagotavlja zdravje in boljše počutje.«
Še nasvet
Če sodite med tiste, ki si raje pomagajo z darovi narave, liste špinače, motovilca, rukvice (rukole), solate, zelenega radiča, blitve in podobne zelenjave med pripravo dodajte svojemu priljubljenemu smutiju ter z njim začnite ali končajte dan.