IZBERITE RDEČE

Skrivnost zdravja francoskih src

Objavljeno 24. februar 2014 08.00 | Posodobljeno 24. februar 2014 08.00 | Piše: M. F.

Zasluga za zdravje prebivalcev Francije gre kozarčku rdečega vina, ki si ga praviloma privoščijo med obroki.

Britanski strokovnjak za kardiologijo, profesor Roger Corder je več let raziskoval, kako rdeče vino vpliva na zdravje. Predvsem ga je zanimalo, zakaj je med Francozi tako majhen delež ljudi, ki jih pestijo srčno-žilna obolenja, kljub dejstvu, da so vsem dobro poznani po svojih gurmanskih užitkih in uživanju hrane, ki je polna (tudi nezdravih) maščob. Predvsem je iskal povezavo med tem in njihovo kulturo pitja alkohola. Dokazal je, da ta nedvomno obstaja. Po njegovih besedah gre zasluga za zdrava francoska srca skoraj obveznemu kozarčku rdečega vina, ki si ga privoščijo med obroki.

Kozarec močnih antioksidantov

Ta rujna kapljica je namreč izjemno bogata s flavonoidi. Ti so močni antioksidanti in najboljši zaščitniki srca in ožilja, pomagajo pa tudi pri preprečevanju alergij, v zaščiti pred virusi in dokazano zavirajo rast nekaterih vrst rakavih celic. Glede na raziskavo jih največji delež vsebujejo rdeča vina, kot sta črni pinot in kabernet sovinjon. Druga rdeča vina jih vsebujejo nekaj manj, a vsekakor več kot bela.

Ni razloga za opijanje

To je sicer dobra novica za vse, ki si radi privoščijo žlahtno kapljico. Vendar profesor Corder vseeno opozarja, da je za zdravilne učinke vina dovolj že kozarček na dan, zaužit med obrokom. Francozi namreč niso znani le po uživanju v jedeh, ampak tudi po visoki kulturi pitja alkohola.

Deli s prijatelji