ZDRAVILNO

Šipek, simbol zdravja

Objavljeno 26. oktober 2013 19.30 | Posodobljeno 26. oktober 2013 19.30 | Piše: U. S.

Plodovi šipka vsebujejo veliko vitamina C, ljudsko zdravilstvo ga priporoča kot sredstvo za dvig odpornosti in preventivo, predvsem pred prehladnimi obolenji, koristil naj bi tudi slabokrvnim nosečnicam in doječim materam.

Šipek je od nekdaj cenjen kot simbol zdravja, plodnosti in večnega življenja, zlasti iskani so njegov sok, olje in semena. Navadni šipek (Rosa canina) je grmovnica iz družine rožnic, ki zraste do treh metrov visoko in zori od septembra, plodove pa nabiramo oktobra in novembra. Od celotne rastline se uporabljajo le plodovi, ki vsebujejo predvsem veliko vitamina C (imeli naj bi ga več kot citrusi, zato je njihova uporaba postala priljubljena zlasti med drugo svetovno vojno) pa tudi jabolčno, citronsko, jantarjevo in fosforno kislino ter vitamine D, B-kompleksa, bogat je s pektinom, vsebuje selen in likopen ter antioksidante flavonoide in celo magnezij in kalij v sledeh.

Šipku pripisujejo različne koristi, deloval naj bi antioksidativno ter protirakavo, imel naj bi tudi protibakterijski učinek, še posebno naj bi se boril proti škodljivim bakterijam v želodcu in mehurju, kot je na primer E.coli, ki povzroča vnetja in resne želodčne težave. V ljudskem zdravilstvu ga še najbolj poznamo kot sredstvo za dvig odpornosti ter preventivo, predvsem pred prehladi, koristil naj bi slabokrvnim nosečnicam in doječim materam, odpravljal utrujenost in splošno oslabelost, krepil naj bi energijo in motivacijo. Šipkovemu čaju pripisujejo še več koristi: stimuliral naj bi cirkulacijo, vzdrževal zdravo prebavo, preprečeval vnetja mehurja, blažil glavobole, deloval naj bi pomirjevalno, preprečeval stres in učinkoval celo protidepresivno. Tisti, ki so ga uživali dlje, so poročali o boljšem spancu.

 

Stimulira cirkulacijo, vzdržuje zdravo prebavo, preprečuje  vnetja mehurja, blaži glavobole, pomirja.

Šipkov sok vsebuje več antioksidantov kot večina drugih sadnih napitkov, strokovnjaki za dvig odpornosti in preventivo priporočajo približno 2,5 decilitra sveže stisnjenega ali kakovostnega kupljenega soka. In to še ni vse: izboljšal naj bi erektilno funkcijo in krepil kakovost spermijev. Cenjeno je tudi šipkovo olje, saj je izvrstno za kožo, upočasnjevalo naj bi staranje in preprečevalo nastanek gub. Uporablja se pri poškodovani, vneti in vzdraženi koži, pri ekcemih, kožni alergiji, luskavici in podobnih boleznih kože, dobro deluje na primer pri problematični koži z vnetimi aknami.

V kitajski medicini ga uporabljajo za težave z ledvicami in urinarnim traktom, ajurveda pa ga uporablja kot duševni tonik. Uravnaval naj bi hormone, hidriral kožo, koristil naj bi cirkulaciji, deluje čistilno in antiseptično.

V gospodinjstvu ga uporabljamo na več načinov: ne pripravljamo samo soka, ampak tudi čaj, izdelujemo sirupe, likerje, vino in kolače ter seveda marmelado. Če ga imamo na vrtu, ne poberimo vsega: zreli šipek, ki vsebuje veliko sladkorja, je pozimi marsikdaj hrana za ptičke.

Deli s prijatelji