SMRTONOSNI ZALOGAJI

Šest strupenih živil, ki jih imate v kuhinji

Objavljeno 24. julij 2014 09.00 | Posodobljeno 24. julij 2014 09.00 | Piše: M. F.

Koščice sadja, listi rabarbare, zeleni paradižniki in muškatni orešček niso zdravi.

Koščice marelic naj kar najhitreje romajo v smeti.

Človek je edino od številnih bitij na Zemlji, ki ima sposobnost zanemarjati svoj instinkt za preživetje in v iskanju vedno novih izkušenj svoj organizem izpostavlja mnogim nevarnostim. Včasih hote, velikokrat pa tudi povsem nevede. Verjeli ali ne, v svojih kuhinjah hranimo tudi strupene snovi. In te včasih celo uživamo. Kaj je skoraj zagotovo tudi v vaši?

Peške in koščice sadja

V peškah jabolk ter koščicah češenj, breskev in marelic je cianovodikova kislina. Ta je brezbarvna in zelo strupena, sprošča pa se že pri temperaturi nad 26 stopinj Celzija in prehaja v zrak. Da bi se izognili stiku z njo, naj peške in koščice sadja takoj romajo v smeti.

Rabarbara

Listi rabarbare in olupki njenih stebel vsebujejo oksalno kislino, ki spodbuja nastajanje ledvičnih kamnov. Pet kilogramov teh listov je lahko usodna količina, veliko manjša pa je dovolj, da človek zboli.

Muškatni orešček

Ta rastlina je halucinogena. Če bi zaužili 15 gramov muškatnega oreščka, bi prišlo do krčenja mišic, in če bi ga pojedli več, bi doživeli psihotični napad, zaradi katerega bi bili kaj lahko prepričani, da se bliža konec sveta ali sodni dan.

Krompir

Strupeni glikoalkaloidi so v listih, steblih in v klicah krompirja. Glikoalkaloidi lahko izzovejo krče v trebuhu, drisko, glavobol ter celo komo ali smrt. Samo tri do šest miligramov te snovi na kilogram telesne mase je lahko usodna količina. Izogibajte se tudi krompirju z zelenimi madeži.

Mandlji

Obstajata dve vrsti mandljev: sladki in grenki. Grenki vsebujejo veliko cianovodikove kisline. Že 10 grenkih mandljev lahko povzroči težave pri odraslih, še večji nevarnosti pa so ob uživanju izpostavljeni otroci.

Paradižnik

V steblih in listih paradižnika so alkalni strupi, ki lahko izzovejo želodčne težave. Enak učinek ima zeleni paradižnik. Res je, da bi bilo treba zaužiti veliko količino teh, da bi bile posledice smrtonosne, za prebavne težave pa so dovolj veliko manjši zalogaji.

Deli s prijatelji