Vsak zagovornik zdrave prehrane na seznam najpomembnejših živil uvršča olivno olje. Upravičeno, saj je to bogato z antioksidanti in nenasičenimi maščobami. Na žalost pa se njegova hranljiva vrednost izgublja ob nepravilnem hranjenju in načinu uporabe. Poglejte si šest največjih napak.
Neprimerna embalaža
Največja sovražnika olivnega olja sta velika plastična embalaža ali prozorno steklo. Stik s svetlobo in zrakom namreč kvari njegovo kakovost. Olje je priporočljivo hraniti v temnih steklenicah manjše prostornine. Temno steklo ga ščiti pred svetlobo, v manjših steklenicah pa je kisika, ki sicer povzroča nezaželene oksidativne procese, manj.
Olje shranjujete v bližini vira toplote
Steklenico z olivnim oljem shranjujte čim dlje od vira toplote in neposredne dnevne svetlobe. Kadar je olje izpostavljeno toploti, se polifenoli v njem hitro razgradijo, zato se skvari. Steklenico vedno shranjujte na temnem in hladnem mestu.
Kakovost ocenjujete na podlagi barve
Mnogi so prepričani, da je barva olivnega olja znak njegove kakovosti – in da mora biti čim bolj zeleno. Toda barva nakazuje zgolj čas obiranja oliv in stiskanja olja. Barvne tančine olivnega olja se gibljejo od svetlo rumene do temno zelene in vsaka od njih je dobra.
Olje uporabljate za pripravo vsake hrane
Strokovnjaki priporočajo uporabo ekstradeviškega olivnega olja za pripravo solat in mariniranje; čisto deviško olje ima močnejši okus in je idealno za pripravo slanih jedi. Ni pa olivno olje primerno za praženje in paniranje, saj visoke temperature uničijo njegove sestavine. Toplim jedem ga dodajte tik pred serviranjem.
Predolgo ga hranite
Med nakupom olja je najtežje razbrati, kdaj je bilo proizvedeno, saj je na etiketah le redko označen datum bere in stiskanja oliv. Olivno olje, starejše od dveh let, izgubi večino koristnih sestavin. Zato se držite osnovnega pravila in ga porabite v letu dni.
Pretiravate z uporabo
Čeprav je zelo hranljivo in zdravo, je vendarle olje. Vsebuje torej precej kalorij. Tako kot pri vseh maščobah velja tudi pri uporabi jedilnega olja upoštevati zmernost.