Le redki so srečneži, ki jih nikoli ne pestijo želodčne težave. Te se kažejo kot bolečine v želodcu, napihnjenost, nenavadno oglašanje črevesja in v od vseh najneprijetnejši obliki: vetrovih. V času, ki je pred nami, se bodo mize pogoste šibile pod dobrotami, ki se jim bo le težko upreti, zato bodo želodčne nadloge še izrazitejše. Če seveda ne boste upoštevali nekaterih nasvetov ...
Majhni zalogaji
Pomembno je, da uživate v majhnih zalogajih hrane in jih dobro ter počasi prežvečite. Z zvrhano obloženo žlico ali velikimi grižljaji boste s hrano pojedli veliko zraka, ta bo prišel v želodec, potoval skozi prebavni sistem in se iz telesa izločil v obliki glasnejših ali tišjih vetrov.
Izogibajte se gaziranim pijačam
Gazirane pijače sodijo med najpogostejše krivce za želodčne težave. Mehurčki v njih v kombinaciji s sladkorjem ustvarjajo občutek napihnjenosti.
Pozabite na žvečilne gumije
Eden najučinkovitejših načinov za preprečevanje nastajanja prebavnih motenj je izogibanje žvečenju žvečilnega gumija. Z žvečenjem namreč v želodec pride zrak, ta pa izzove želodčne težave, zlasti vetrove.
Več se gibajte
Potem ko zaužijete obrok, se podajte na sprehod. Hoja spodbuja prebavo, zavira nastajanje plinov in obenem pomaga obdržati vitko linijo.
Prenehajte kaditi
Najbrž ste že velikokrat slišali, da kajenje škoduje zdravju. Eden od kvarnih učinkov nikotina je tudi tvorjenje prebavnih plinov in s tem občutek napihnjenosti.
Rastline
Obstajajo številne začimbe, kot so klinčki, janež, koromač, ki pomagajo pri zmanjševanju želodčnih plinov. Uživajte jih po obroku v obliki čaja, pospešili bodo prebavo, ublažili zoprno napenjanje in – tudi vetrove.