RESNICA

Senca in melona

Objavljeno 30. junij 2013 18.20 | Posodobljeno 30. junij 2013 18.21 | Piše: U. S.

Sredi dneva ostajajmo v senci, pri zaščiti in ohranjanju lepe kože pa si lahko pomagamo s sadjem in zelenjavo.

V sredo in četrtek bo spet poletno vroče.

Zagorelost ščiti pred soncem: ko to slišijo, dermatologi prebledijo. Varne polti ni, zagorelost je le reakcija kože na nenehno UV-sevanje. UV-žarki so kot kajenje, nikoli ni prepozno prenehati, pravi Jessica Wu, dermatologinja iz Los Angelesa. Soncu najbolj izpostavljen je obraz, zato še preden greste od doma, nanj nanesite kremo z zaščitnim faktorjem. A ne pozabite na druge dele telesa, vrat, dekolte, ušesa, ustnice, roke in noge pa tudi stopala. Je že res, da je sonce vir vitamina D, a zaradi tega se mu nikar ne izpostavljajte, varneje se je zadrževati v senci, najbolje pod drevesom, in v prehrano vključiti jajca, (mastno) ribo in šampinjone; a ne pozabite, v vročih dneh se hrana hitro pokvari, zato pozornost ne bo odveč.

Zaščitne kreme ne uporabljajte le na počitnicah

Kremo z zaščitnim faktorjem bi morali uporabljati tudi doma, ne le na počitnicah, v oblačnem vremenu in tudi zvečer, in sicer vse leto. Pa še to: sončenje je v zadnjih letih postalo skorajda tabu, marsikdo pa še vedno misli, da je povsem v redu dve uri delati na vrtu brez zaščite. A to je prav tako nevarno. In čeprav je najboljša odločitev izogibanje soncu med 11. in 16. uro, si pri zaščiti kože lahko pomagamo tudi z nekaterimi živili. »Ta delujejo kot zmerna zaščita, seveda pa se ne smemo zanašati, da nas bo prehrana varovala pred UVA- in UVB-žarki,« pravi Nina Goad z britanskega združenja dermatologov. Temna čokolada lahko deluje kot krema z nizkim zaščitnim faktorjem, kaže študija univerze v Londonu: 20 gramov temne čokolade z visokim deležem kakava na dan v treh mesecih naj bi podaljšalo čas, ki ga odrasli lahko preživijo na soncu, preden njihova koža postane rdeča.

Prava prehrana pomaga koži

Tudi paradižnik pomaga; rdeče barve je zaradi likopena, antioksidanta, zaradi katerega naj bi bila koža odpornejša proti sončnim žarkom. Poleg tega prehrana, bogata s paradižniki, preprečuje prezgodnje staranje kože, izgubo elastičnosti in gub. Oranžno sadje in zelenjava, denimo korenje, pomaranče, sladek krompir, mango, melone in marelice, je bogato z betakarotenom in naj bi nižalo tveganje alergije na sonce in ščitilo pred opeklinami, kaže nemška študija. Betakaroten je tudi v zeleni listnati zelenjavi (špinača, solata) in brokoliju. Kožo pred gubami in drugimi znaki pretirane izpostavljenosti soncu najbolj varujeta vitamina C in E, dober vir teh so agrumi, paprika, kivi, avokado, oreški, semena ter oljčno olje.

Deli s prijatelji