KORISTNO

Sedem živil za nižji krvni tlak

Objavljeno 18. marec 2013 08.00 | Posodobljeno 18. marec 2013 08.00 | Piše: M. F.

Pomaranče, mleko, banane, krompir in losos so zavezniki vašega srca in ožilja.

Visok krvni tlak v razvitem svetu prizadene vsakega četrtega posameznika.

Visok krvni tlak je zelo pogosta bolezen, saj v razvitem svetu prizadene skoraj vsako četrto odraslo osebo. Če ste med tistimi, ki jim ogroža zdravje, tudi sami, ga znižajte po naravni poti in ga premagajte s pravimi živili. S katerimi torej obogatiti jedilnik?

Pomaranče

Pomaranče so polne vitamina C. Številne raziskave so dokazale, da je pri posameznikih, ki s prehrano zaužijejo dovolj tega vitamina, verjetnost visokega krvnega tlaka manjša. Pijte njihov sok ali jejte sveže. Drugi pomembni viri vitamina C so še grenivka, kivi, paradižnik, jagode in paprike.

Posneto mleko

Mleko in drugi mlečni izdelki vsebujejo kar troje hranljivih snovi, ki nižajo krvni tlak: kalcij, kalij in magnezij. Z uživanjem posnetih mlečnih izdelkov lahko preprečite zamašitev arterij. Drugi viri teh elementov so lešniki in pšenični otrobi.

Banane

Jejte banane, saj so bogate s kalijem. Najokusnejše so, ko komaj začnejo zoreti, tedaj vsebujejo tudi največ hranljivih snovi. Drugi izvori kalija so še krompir, breskve in zelena zelenjava.

Sladki krompir

Vsebuje veliko kalija, ki spodbuja delovanje ledvic in tako odstranjuje presežek natrija iz telesa. Pripravite si solato s krompirjem, nasekljanim jabolkom in zeleno in jo obogatite s prelivom iz olivnega olja, jabolčnega kisa ter medu. Kalij vsebujeta tudi zelje in fižol.

Začimbe

Sol je lahko za ljudi z visokim krvnim tlakom usodna, zato je priporočljivo, da pri pripravi jedi uporabljajo druge začimbe. Oplemenitite jedi z baziliko, česnom, čilijem, kisom in limoninim sokom.

Losos

Bogat je z maščobnimi kislinami omega 3, ki znižajo krvni tlak, pa tudi vsebnost trigliceridov v krvi. Vključite ga v večerjo v kombinaciji s papajo, mangom, ananasom, rdečo papriko ali rdečo čebulo. Losos je zelo dober za srce, uživajte ga dva- do trikrat tedensko. Drugi viri maščobnih kislin omega 3 so še skuše in sardele.

Črna čokolada

Preprečuje nastanek možganske kapi, znižuje krvni tlak in izboljšuje elastičnost krvnih žil, a le tista, ki vsebuje od 45 do 80 odstotkov kakava. S količino ne pretiravajte, privoščite si jo v kombinaciji z rezinami polnozrnatega kruha in si tako zagotovite zdrav ter okusen prigrizek.

Deli s prijatelji