HITRE MISLI

Sedem najboljših živil za možgane

Objavljeno 24. maj 2016 09.00 | Posodobljeno 24. maj 2016 09.00 | Piše: M. F.

Med njimi so zelena solata, vino in oreščki.

Ribe in olivne olje so odlično gorivo za naše možgane.

Hrana je gorivo za telo, zadnje raziskave pa dokazujejo, da ima neposreden vpliv tudi na možgane. Natančneje: potrjeno je, da določena živila v resnici bistrijo um, spodbujajo nastajanje novih možganskih celic in krepijo spomin.

Raziskovalci z univerze Rush v Chicagu so prav na podlagi teh dognanj razvili tako imenovano MIND-dieto (Mediterranean Intervention for Neurodegenerative Delay). Temelji na hrani, ki izjemno pozitivno vpliva na možgane. V osnovi je podobna mediteranskemu načinu prehranjevanja, le da vključuje še znaten delež živil, ki varujejo naše male sive celice.

Glede na izsledke raziskave, objavljene v publikaciji Alzheimer’s & Dementia, so starostniki z velikim tveganjem za alzheimerjevo bolezen, njen razvoj in napredovanje upočasnili za 35 odstotkov. In to zgolj tako, da so sledili napotkom omenjene diete. Katera so njena osnovna živila?

Ribe

Ribe vsebujejo visoko kakovostne beljakovine, pomembne minerale, med drugim železo in cink, ter seveda omega tri maščobne kisline, ki so zanesljivi zavezniki zdravega srca in možganov. Raziskave kažejo, da te maščobe blažijo vnetja v organizmu, pospešujejo pretok krvi in pomagajo pri izgradnji novih možganskih celic.

Olivno olje

Zaradi znatne količine nenasičenih maščob je olivno olje v zmernih količinah odličen in okusen način za preprečevanje propadanja možganskih celic. Poleg tega omenjene maščobe zavirajo nalaganje oblog v arterijah, to pa zagotavlja dober dotok hranljivih snovi in kisika po vsem telesu, tudi v možgane.

Oreščki

Tako kot olivno olje so tudi oreščki bogati z nenasičenimi maščobami, hkrati vsebujejo še veliko vitamina E, močnega antioksidanta, ki spodbuja tudi delovanje možganov.

Jagodičevje

Vse jagodičevje, zlasti pa borovnice, imajo na centralno živčevje izjemno pozitiven vpliv, saj izboljšajo možganske funkcije ter upočasnijo izgubo spomina pri starejših posameznikih.

Zelena listnata zelenjava

Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki pogosto uživajo zelenjavo močnih barv, torej tudi zeleno listnato, boljšo koncentracijo in jasnejše misli v primerjavi s posamezniki, ki te hrane ne jedo pogosto.

Vino

Če ne pijete vina, vam ponujamo dober razlog, da si občasno privoščite kozarček. Izberite rdeče, ki je zaradi prisotnosti antioksidantov možganom prijaznejše od belega. A ostanite res pri enem kozarčku. Dokazano je namreč, da v zmernih količinah rdeče vino ohranja funkcije možganov ter varuje pred demenco.

Stročnice

Vsebujejo veliko vlaken in beljakovin, uravnavajo krvni sladkor in tako ne ohranjajo zgolj sitosti, pač pa varujejo tudi možgane. 

Na drugi strani pa se odpovejte hrani, ki ima na možgane kvarni vpliv: mastnemu rdečemu mesu, margarini, mastnim sirom, slaščicam ter ocvrti hitri hrani.

Deli s prijatelji