VESELI BOSTE

Še en pozitiven učinek kave

Objavljeno 20. oktober 2014 11.00 | Posodobljeno 20. oktober 2014 11.06 | Piše: M. F.

Kava med drugim varuje jetra, a te vloge pa ne gre pripisati kofeinu.

Najnovejša raziskava je pokazala, da je uživanje najbolj priljubljenega jutranjega napitka, kave, izjemno koristno za jetra. Znanstveniki so namreč dokazali, da so pri posameznikih, ki si vsak dan privoščijo krepčilni napitek, količine jetrnih encimov manjše. Povečane količine teh kažejo na preobremenjenost našega telesnega filtra, na njihovo raven pa v enaki meri vplivata tako običajna kot brezkofeinska kava.

Kofein ni glavni junak

Avtor raziskave, dr. Qian Xiao z univerze Maryland, je povedal: »Predhodne raziskave so dokazale, da ima pitje kave na jetra pozitiven vpliv, ni pa bilo znano, v kolikšni meri je zanj zaslužen v običajni kavi prisoten kofein.«

Da bi spoznal učinke brezkofeinskega temnega napitka, je dr. Xiao skupaj s svojimi kolegi izvedel obširno raziskavo, v kateri je sodelovalo 27.800 oseb, starejših od 20 let. Vsi so opravili sistematske preglede in odgovarjali na vprašanja o svojih navadah, predvsem seveda o pitju kave.

Ekipa znanstvenikov je ob tem preverjala zdravje jeter ter zlasti količino jetrnih encimov. Odkrili so, da je pri ljudeh, ki dnevno zaužijejo tri skodelice kave, količina teh manjša kot pri osebah, ki kave ne pijejo. Kofein oziroma njegova odsotnost na vrednosti ni vplival.

Še ena točka

Prejšnje raziskave pa so pokazale, da je kava med drugim povezana z manjšim tveganjem za pojav srčno-žilnih obolenj ter diabetesa.

Deli s prijatelji