Če želite ohraniti zdravje in čvrstost kosti, je jogurt nedvomno živilo, ki bi moralo biti na vašem jedilniku vsak dan. Če imate nizko toleranco na laktozo oziroma trpite zaradi laktozne intolerance, je za vas najboljši grški jogurt. Tradicionalni je izdelan iz ovčjega ali kravjega mleka, v stotih gramih pa je le približno 57 kalorij. Ena njegovih največjih prednosti je velika vsebnost beljakovin. Teh je v njem kar dvakrat več kot v običajnem. Prav tako pomaga pri odstranjevanju odvečne tekočine iz organizma ter je lahko odličen dodatek zajtrku ali preliv za solate, dodatek juham in omakam. Če ne zaupate prodajalcem in bi raje grški jogurt izdelali sami, si oglejte recept zanj.
Prvi korak
Potrebujete: Liter svežega mleka, en čvrst jogurt in žlico kisle smetane.
Priprava: Mleko zavrite in ga nato ohladite. Naj ostane mlačno. Jogurt zmešajte s kislo smetano ter mešanico dodajte ohlajenemu mleku. Premešajte in pokrijte posodo. Prek noči jo pustite na toplem.
Drugi korak
Potrebujete: Večje cedilo, filter za kavo, plastično folijo, liter pripravljenega jogurta
Priprava: Cedilo obložite s filtrom za kavo in ga položite v večjo posodo. V tako obloženo cedilo zlijte zmes, ki ste jo izdelali iz mleka, jogurta in kisle smetane. Pokrijte jo s plastično folijo in čez noč postavite v hladilnik. Zjutraj vas bo v njem čakal dober zajtrk. Tekočina se bo namreč odcedila, na cedilu pa bo ostal samo čvrst, kremast grški jogurt.