POVEČANO TVEGANJE

Sadje, ki ga ne smete jesti

Objavljeno 14. april 2014 09.00 | Posodobljeno 14. april 2014 09.00 | Piše: M. F.

Konzervirano sadje povečuje tveganje za prezgodnjo smrt.

Sveže in zamrznjeno da, konzerviranega raje ne.

Medtem ko sta dva zalogaja posušenega ali svežega sadja na dan povezana z manjšim tveganjem za prezgodnjo smrt, saj ga zmanjšata za približno 10 odstotkov, ima konzervirano sadje ravno nasprotni učinek in ga lahko za 17 odstotkov poveča, trdijo britanski strokovnjaki.

Ti so do omenjenega zaključka prišli med opazovanjem prehrambnih navad 65 tisoč odraslih prebivalcev Otoka. Sodelujoči so v sedmih letih, kolikor je raziskava trajala, svoje navade razkrivali prek anket.

Malce nejasnosti

Omenjena raziskava ima tudi šibko točko, in sicer sta bila konzervirano in zamrznjeno sadje postavljena v isto kategorijo. A kljub temu je mogoče trditi, da je konzervirano sadje zdravju škodljivo. Plava namreč v visoko fruktoznem sirupu, predhodne raziskave pa so pokazale, da fruktoza povzroča visok krvni tlak, holesterol, debelost in diabetes. Prav zato povezava med kompoti in prezgodnjo smrtjo niti ni presenetljiva.

Zamrznjeno je dobro

Zamrznjeno sadje je na drugi strani bogato s hranljivimi snovmi in bi zato moralo biti po mnenju prehranskih strokovnjakov uvrščeno v svojo kategorijo. »Dokler sadju ni dodan sladkor, je zamrznjeno sadje zdravju neškodljivo ali celo zdravo,« se strinja tudi Simon Capewell, profesor klinične epidemiologije z univerze Liverpool.

Deli s prijatelji