Breskve, katerih sezona je na višku, so izjemno okusne, osvežujoče in v poletni vročini hladijo organizem. Ob tem so izjemno zdrave, vsebujejo namreč kar deset različnih vitaminov.
Zaklad pod kosmatim olupkom
V njih je največ vitaminov A in C, v nekoliko manjši meri sta zastopana vitamina E in K. Prav tako so ti sadeži odličen vir vitaminov B-kompleksa, med njimi tiamina, riboflavina, piridoksina, niacina, folne in pantotenske kisline ter tudi kalija. Pet sadežev zadovolji dnevne potrebe po tem mineralu. Vsebujejo še magnezij, fosfor, cink, baker, mangan, železo in kalcij.
Za boljšo plodnost
Visoka vsebnost vitamina C krepi naš imunski sistem ter pri kadilcih blaži posledice kajenja. V breskvah je v kombinaciji z minerali še veliko encimov, ki povečujejo število moških spolnih celic ter jih aktivirajo, zato so moški, ki redno jedo breskve, bolj plodni.
Za hujšanje in prebavo
Zaradi vitaminov, mineralov, rastlinskih vlaknin in minimalne kalorične vrednosti so breskve obvezno živilo v vseh shujševalnih dietah. Zahvaljujoč rastlinskim vlakninam, spodbujajo delovanje črevesja in iz telesa odvajajo višek tekočine.
Za mladosten videz
Ker so odličen vir najrazličnejših antioksidantov – klorogenske kisline, luteina, zeaksantina in kriptoksantina –, učinkovito zavirajo prezgodnje staranje ter pojav kroničnih obolenj. V breskvah prisotna karoten in nukleinska kislina prav tako ohranjata nežno in mladostno polt. Vsi ti antioksidanti prav tako preventivno delujejo proti razvoju malignih obolenj.
Proti stresu
Poleg vsega naštetega je ta sadež izjemno učinkovit v boju proti stresu. Zaradi velike vsebnosti magnezija, vitamina B3, selena in cinka namreč hitro prežene slabo razpoloženje. Hkrati breskve krepijo srce in pretok krvi ter znižujejo visok krvni tlak.
Torej izkoristite sezono tega okusnega sadeža. Vedite le, da se zrele breskve izjemno hitro pokvarijo. Hranite jih zato v hladilniku ter porabite v dveh do treh dneh.