PREHRANA

S pesticidi umazana dvanajsterica

Objavljeno 09. maj 2014 15.00 | Posodobljeno 09. maj 2014 15.00 | Piše: U. S.

Ameriška neprofitna organizacija je spet izdala seznam sadja in zelenjave, najbolj onesnaženih s pesticidi.

Jabolka, jagode in grozdje vsebujejo največ pesticidov. Foto: Shutterstock

Jabolko na dan odžene zdravnika stran – a le, če ni prežeto s pesticidi. Že deseto leto zapored je neprofitna organizacija iz Washingtona D. C. Environmental Working Group (EWG) izdala seznam s pesticidi najbolj onesnaženih živil, umazanih ducat mu pravijo, in tudi tokrat so na vrhu seznama – jabolka!

Umazanih ducat, del vsakoletnega nakupovalnega vodnika po pesticidih v pridelkih in izdelkih, ki ga izdaja EWG, sestavijo po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo, v katerih zajemajo 48 sadežev in zelenjave z ostanki pesticidov: okoli 65 odstotkov vzorcev je pozitivnih! »Desetletja je veljalo, da so različni strupeni pesticidi varni, dokler jih niso prepovedali, ker pomenijo tveganje za zdravje ljudi,« je dejala Sonya Lunder, analitičarka pri EWG in avtorica vodnika. »Čeprav znanstveniki razpravljajo o varnosti pesticidov, bomo pri EWG še naprej opozarjali na sadje in zelenjavo z najvišjo vsebnostjo teh snovi.« In še: preden analizirajo sadje in zelenjavo, ju dodobra operejo in celo olupijo, a kljub temu še vedno najdejo pesticide pri 65 odstotkih vzorcev! Poleg tega neprofitna organizacija še poudarja, da se dovoljene ravni vsebnosti pesticidov v zadnjem desetletju niso pomembno spremenile. Pesticide so strokovnjaki v več študijah že povezali z razvojnimi težavami pri otrocih, avtizmom, alzheimerjevo in parkinsonovo boleznijo ter endometriozo.

Pa poglejmo, katera sadje in zelenjava sta polna pesticidov, začnimo od zadaj. Na dvanajstem mestu je grah (pozitiven na 13 različnih pesticidov), enajsti je krompir (povprečen gomolj vsebuje več pesticidov po teži kot katero koli drugo živijo), deseti je češnjev paradižnik, na devetem mestu so kumare, na osmem nektarine (vsak vzorec, torej 100 odstotkov, je bil pozitiven na vsaj en pesticid), na sedmem so paprike, na šestem špinača, na petem mestu so breskve, na četrtem zelena (pozitivna na 13 različnih pesticidov). In še prvi trije: na tretjem mestu je grozdje (pozitivno na 15 različnih pesticidov), na drugem so jagode (pozitivne na 13 različnih pesticidov) in na prvem jabolka (99 odstotkov vzorcev je bilo pozitivnih na vsaj en pesticid)!

To seveda ne pomeni, da sadja in zelenjave s seznama ne bomo več jedli. A vendarle velja razmislek, ali ni bolj modro kupovati ekološko pridelane sadeže in zelenjavo, če pa je to prevelik finančni zalogaj, naj bi izbirali čim več tistih s konca seznama, kjer so t. i. čista živila! Na sezamu čistih je le 5,5 odstotka sadja in zelenjave vsebovalo dva pesticida in več, niti en vzorec pa ni bil pozitiven na več kot štiri. Na prvem mestu teh je avokado, sledijo koruza, ananas, zelje, sladki grah, čebula, šparglji, mango, papaja, kivi, jajčevec, grenivka, melona, cvetača in sladek krompir.

Deli s prijatelji