PROTI AKNAM

S hrano nad akne

Objavljeno 14. junij 2015 15.30 | Posodobljeno 14. junij 2015 15.30 | Piše: U. S.
Ključne besede: akne koža

Dermatologi pravijo, da za akne ni kriva čokolada, prej jih lahko pripišemo posnetemu mleku.

Vsaka sprememba na koži je pogost izraz prehranjevalnega neravnovesja v našem organizmu. Izogibajmo se alkoholu, kavi, belemu rižu, sladkorju in ocvrtim jedem, raje si postrezimo s polnozrnatimi žiti, sadjem in zelenjavo! Stanje kože je odraz procesov v telesu. Če imate akne, čeprav je puberteta že daleč za vami, je čas, da začnete paziti na hrano. Vsaka sprememba na koži je pogosto izraz prehranjevalnega neravnovesja v organizmu. Jedilnik, ki ga sestavljajo polnozrnata žita, sadje in zelenjava ter ribe kot glavni vir maščobnih kislin omega-3, je največji zaveznik pri obnovi tkiva in doseganju zdravega videza kože.

V nasprotju s splošnim prepričanjem ni dokazov, da čokolada povzroča akne, pravijo nutricionisti. Pa vendarle se zdi, da nekatere vrste hrane pri občutljivih posameznikih lahko sprožijo njihov nastanek. Študija iz leta 2008, objavljena v publikaciji Journal of the American Academy of Dermatology, je potrdila povezavo med mlekom in višjim tveganjem razvoja aken pri dečkih in deklicah. Za najbolj težavno se je izkazalo posneto mleko, verjetno zaradi vsebnosti hormonov ali bioaktivnih molekul (progesteron, androgeni hormoni), ki vplivajo na endogene hormone in spodbujajo nastanek aken.

Ni krivo le mleko, tudi hrana, bogata s sladkorjem in drugimi ogljikovimi hidrati z visokim glikemičnim indeksom spodbuja njihov nastanek. Niti hrana, bogata z nasičenimi maščobnimi kislinami, kot so rdeče meso in suhomesni izdelki, ni nenevarna, pravijo nutricionisti.

Da bi premagali akne, uživajte vlaknine, saj te spodbujajo prebavo in razstrupljanje organizma. Tako boste preprečili nalaganje strupov v tkivu, ki lahko izzovejo težave s kožo. Akne so lahko tudi simptom pomanjkanja cinka, zato jejte ribe, sončnična semena, sezam ter jajca. Med koristna živila spadajo še leča, zelena listnata zelenjava, jabolka, hruške, jagodičevje, citrusi, oreški, semena, zlasti laneno, ribe (zlasti sardele), ekstra deviško oljčno olje in zeleni čaj.

Izogibajte se belemu rižu, kruhu in sladkorju, sladkarijam, mleku in mlečnim izdelkom, margarini, maslu in masti, suhomesnim izdelkom, alkoholu, kofeinu in gaziranim pijačam ter ocvrti hrani. 

Deli s prijatelji