NEPOPRAVLJIVA ŠKODA

S čim med pripravo uničujete zelenjavo

Objavljeno 30. januar 2015 08.00 | Posodobljeno 30. januar 2015 08.00 | Piše: M. F.

Termična obdelava v zelenjavi uniči večino hranljivih snovi, zato jo je najboljše kuhati na pari, popeči na žaru ali jo samo blanširati.

Strokovnjaki priporočajo za zdravje dve in pol skodelice zelenjave na dan. A če ta ni pravilno pripravljena, tudi v večjih količinah ni v prav nobeno pomoč. Poglejte si štiri načine, s katerimi zelenjavo ropate hranljivih snovi.

Predolgo kuhanje

Eden od najpogostejših načinov, ki v večini zelenjave (izjemi sta denimo korenje in paradižnik) uniči praktično vse vitamine, je dolgo kuhanje v vroči vodi. Če želite zelenjavo termično obdelati, jo pred uživanjem zgolj blanširajte, popecite na žaru ali za kratek čas kuhajte na pari.

Niste pozorno na to, katero olje uporabljate

Telo iz zelenjave, ki ji ne dodajate maščobe, ne more absorbirati vseh koristnih snovi, zlasti ne v maščobi topnih vitaminov. A vendarle ni vseeno, kakšno maščobo boste solati ali prilogi dodali. Za pripravo hladnih solat so najprimernejša olivno, sezamovo in bučno olje. Če zelenjavo pražite, to storite na kokosovem, repičnem, koruznem ali arašidovem olju.

Priprava v mikrovalovki

Čeprav se zdi hitra in preprosta rešitev, ni prava. Zlasti če zelenjavo pripravljate v plastični posodi, iz katere se lahko v hrano sproščajo strupene snovi. Poleg tega v mikrovalovki pogreta zelenjava izgubi veliko hranljivih snovi. Samo za primer: ko svež brokoli kuhate na pari, se izgubi 11 odstotkov antioksidantov, iz pogretega v mikrovalovni pečici pa 97 odstotkov.

Kuhanje na močnem ognju

Kolikokrat ste v naglici in v želji po čimprejšnji pripravi jedi kuhali na previsokih temperaturah? A če pri pripravi zelenjave uporabljate olje, ki se pri visokih temperaturah začne dimiti, se v njem uničujejo dragoceni antioksidanti. To velja za občutljiva olja, kot je denimo olivno. Če zelenjavo pripravljate na njem (kar sicer ni priporočljivo), kuhajte pri nižjih temperaturah, že pripravljeno jed pa poškropite z malce surovega olja, ki vas bo skupaj z drugimi darovi narave oskrbelo z vitamini, minerali in antioksidanti.

Deli s prijatelji