Vsakodnevni jedilnik je najlažji način za uravnavanje krvnega tlaka, pravijo nutricisti. Nekatera živila namreč vsebujejo snovi, ki zanj skrbijo po naravni poti. Med njimi so na prvem mestu česen, zelena, modra riba, paradižnik, banane in fermentirani mlečni izdelki. Za uravnavanje krvnega tlaka so primerna tudi tista, ki so bogata z vitaminom C: rdeča paprika, šipek, kislo zelje, kivi, pomaranče, limone …
Tu so še živila z maščobnimi kislinami omega 3, ki varujejo zdravje srca in ožilja ter delujejo protivnetno. Njihovi glavni viri so modre ribe in mastne ribe severnih morij. Na krvni tlak prav tako pozitivno vplivajo živila, bogata s kalcijem, zato je priporočljivo redno uživanje svežih sirov, mleka in fermentiranih mlečnih izdelkov.
Če je tlak previsok
Za vse s povišanim krvnim tlakom je izjemno priporočljivo ekstra deviško olivno olje. Dokazano je namreč, da ohranja elastičnost žil. Ljudje s povišanim krvnim tlakom ne smejo pretiravati s soljo. Organizem odraslega človeka za normalno delovanje telesa na dan potrebuje pol grama natrija oziroma 1,4 grama soli. Poleg tega so priporočljiva s kalijem bogata živila: banane, paradižnik, grozdje.
Ob kaliju je za uravnotežen krvni tlak pomemben tudi magnezij. Ta uravnava srčno aktivnost in skrbi za zdrav tonus žil. O vplivu kave na krvni tlak govori niz raziskav, pomembno pa je poudariti, da izrazita škoda ni dokazana, učinek kave pa je odvisen zlasti od zaužite količine. Dve skodelici na dan ne bosta škodovali. Za tiste z nizkim tlakom je jutranja skodelica kave celo priporočljiva.
Enako velja za alkohol: kozarec rdečega vina (150 mililitrov na dan) zdravju srca in ožilja koristi, več pa škoduje z različnih vidikov, tudi glede visokega krvnega tlaka.
Ljudje, ki jih pesti visok krvni tlak, morajo biti previdni s soljo, tisti, ki imajo nizkega, naj bi ga dnevno zaužili do pet gramov, kolikor znaša dnevno priporočena količina.
Priporočljiva živila pri visokem krvnem tlaku
Maščobe omega 3: največ jih je v modrih ribah in ribah severnih morij, lanenih semenih in lupinastih plodovih.
Olivno olje: dokazano je, da redno uživanje olivnega olja zmanjšuje potrebo po zdravilih za visok krvni tlak.
Mineralna voda: zlasti tiste, ki so bogate z magnezijem.
Česen: zaradi sestave učinkovito niža krvni tlak.
Priporočljiva živila pri nizkem krvnem tlaku
Kava: nizek krvni tlak pogosteje pesti ženske. Vsem tem se priporoča skodelica jutranje kave in kozarček rdečega vina po kosilu.
Juhe in napitki: priporočljivo je pogosto uživanje juh in izotoničnih napitkov, ki so bogati z elektroliti. Zlasti če veliko vadite.
Malce več soli: nikar ne preskakujte obrokov in si privoščite malce več soli. Seveda pa z njo ne pretiravajte.
Sadni sokovi: pri blaženju težav z nizkim krvnim tlakom pomagata rdeča pesa in korenček, ki sta najučinkovitejša sveže stisnjena v soku. Tudi olje pšeničnih kalčkov zaradi svoje sestave koristi pri težavah z nizkim tlakom.