DOBER TEK

Ribe in čokolada za srečo

Objavljeno 10. januar 2015 11.30 | Posodobljeno 10. januar 2015 11.30 | Piše: M. F.

Maščobne kisline omega 3 v možganih spodbujajo sproščanje hormona sreče, snovi v kakavu pa že po nekaj trenutkih premagajo stres.

Največ maščob omega 3, ki vplivajo na sproščanje serotonina, je prav v mastnih ribah.

Tradicionalno nedeljsko kosilo lahko vpliva na srečo. Obed v družbi družine ali prijateljev, za kar si med tednom praviloma ne vzamemo časa, nas naredi srečnejše, trdijo psihologi. In če bo na jedilniku še prava hrana, boste nedvomno zadeli v črno.

Osrečujejo nas

Po besedah ameriškega psihiatra in biokemika Josepha R. Hibbelna, ki je leta svojega raziskovalnega dela posvetil povezanosti med mentalnim zdravjem in uživanjem različnih vrst maščob, so najbolj znane hranljive snovi, ki dokazano osrečujejo maščobne kisline omega 3, vitamini B, selen, magnezij in vitamin D. »Zlasti so pri tem pomembne maščobne kisline omeg 3, saj v možganih spodbujajo sproščanje serotonina, imenovanega tudi hormon sreče. Največ jih je prav v mastnih ribah in v hladno stiskanem lanenem olju,« pojasnjuje strokovnjak.

Kaj pa posladek?

Čokolada velja za učinkovitega borca proti stresu, njeni učinki pa so opazni že po nekaj trenutkih sladkanja z njo. Seveda pa to velja zgolj za temno čokolado.

Ideja za nedeljski ali praznični jedilnik?

Deli s prijatelji