OZNAČEVANJE

Restavracije prijaznejše do alergikov

Objavljeno 11. december 2014 18.00 | Posodobljeno 11. december 2014 18.00 | Piše: Da. M.

Nova uredba za boljšo obveščenost potrošnika.

Gostince čaka nekaj dodatnega dela.

Vse večja ozaveščenost o pomenu prehrane za življenje posameznika bo še toliko bolj vidna po soboti, 13. decembra, ko v veljavo stopa večina določil nove evropske uredbe o zagotavljanju informacij na živilih. Največ novosti se nanaša na po novem predpisano velikost pisave in navajanje alergenov, ki bodo morali biti na oznakah živil posebej izpostavljeni, njihovo navajanje pa bo obvezno tudi v vseh obratih javne prehrane. Informacije o prisotnosti alergenov v jedeh bodo restavracije lahko zagotavljale na jedilnih listih, njihovih prilogah, na posebnih tablah ali zaslonih, v vsakem primeru pa v pisni obliki. Čeprav je bila uredba sprejeta že leta 2011, njena uveljavitev pomeni velik zalogaj za vse udeležence, predvsem pa za ponudnike živil in prehrane.

»Ob veliki potrošnji predpakiranih živil postaja njihova embalaža najbolj enostavno orodje za obveščanje potrošnika. Informacije na oznakah morajo biti zato točne, jasne in razumljive potrošniku,« sporočajo z inštituta za nutricionistiko.

»Minimalna predpisana velikost črk bo 1,2 mm, za zelo majhne embalaže pa 0,9 mm. Čeprav sprejeta rešitev odstopa od začetnih predlogov o še večji pisavi, ta sprememba pomeni pomemben napredek, saj so na nekaterih obstoječih oznakah živil črke bistveno manjše,« pravi doc. dr. Igor Pravst.

Novosti tudi za gostinske obrate

Pomembne novosti se nanašajo tudi na nepredpakirana živila, saj bo označevanje alergenov obvezno tudi za to skupino živil. Dr. Anita Kušar: »V praksi to pomeni, da bodo alergene morali označevati tudi gostinci. Večina se bo verjetno poslužila navajanja alergenov na jedilnikih ali v prilogah k jedilniku, največ težav pa jim bodo povzročali alergeni v sestavinah, ki jih glede na razpoložljivost in ceno kupujejo pri različnih dobaviteljih, saj glede na sam tehnološki proces podobne sestavine lahko vsebujejo različne alergene.«

Restavracije bodo morale označiti tudi prisotnost alergenov, ki bi v posamezne jedi lahko prišli z navzkrižno kontaminacijo ali po naključju, saj bodo restavracije nosile polno odgovornost za posledice, ki bi jih lahko imela prisotnost neoznačenega alergena v živilu. Pri pripravi živil v restavracijah se morajo vsi v proces vključeni zaposleni zavedati, da prisotnost neoznačenih alergenov v ponujeni jedi lahko ogrozi ne le zdravje, temveč tudi življenje potrošnikov z alergijo ali s preobčutljivostjo.

Deli s prijatelji