Menite, da je regrat običajen plevel? Ali morda sodite med tiste, ki ga uživajo zgolj kot solato? Oboji nimajo povsem prav, kajti zeleni listi in rumeni cvetovi so veliko več. Regrat je namreč tudi zdravilna rastlina, uporabna od korenine do cveta.
Kaj se skriva v njem
Bogat je z vitaminom C in flavonoidom luteolinom. Oba varujeta jetra, preprečujeta rakava obolenja, krepita kosti in zavirata staranje. V regratu je veliko kalcija, ki je prav tako potreben za zdravo okostje. Rastlina je odlična tudi pri zdravljenju bolezni sečil, saj jih čisti oziroma iz njih odpravlja strupene snovi.
To pa še ni vse. Regrat deluje kot odvajalo in tako pripomore k hujšanju, zato je zelo koristen med dieto. S tem, ko pospešuje odvajanje vode iz telesa, znižuje (pre)visok krvni pritisk, regratove vlaknine pa pripomorejo k zmanjševanju količine slabega holesterola v krvi in pospešujejo prebavo. Ker je bogat z železom, vitaminom B in beljakovinami, je zelo priporočljiv za slabokrvne ljudi, saj spodbuja tvorjenje rdečih krvnih telesc. Celotna rastlina poleg vitamina C vsebuje še glikozide, vitamine B in A, karotin, inulin, nekaj beljakovin ter ogromno kalija in ostalih rudnin.
Kdaj nabirati regrat
Listi se nabirajo pred cvetenjem, cvetovi od marca do maja, korenina pa pomladi do jeseni. Pri kopanju korenine je treba paziti, da izvlečete celo, sicer se iz nje izgubijo koristni sokovi. Korenino sušite na soncu dva do tri dni.
Listi kot prikuha ali solata
Mladi listi so največkrat sestavina solat. Starejši so prav tako primerni za uživanje, a so nekoliko grenkejši in trši. Zato so primernejši za pripravo juh, omak, prikuh in sveže stisnjenih zelenjavnih sokov. Lahko jih skuhate na pari ali poparite z vrelo vodo, da se zmehčajo, ter jih zabelite z oljčnim oljem in česnom.
Cvetovi za sirup
Iz cvetov je mogoče pripraviti regratov sirup. Ta je v ljudskem zdravilstvu cenjen kot krepčilo in se uporablja za pospeševanje prebave, izboljšanje krvi in splošnega počutja. Razredčenega s hladno mineralno vodo lahko ponudite tudi kot osvežilen napitek ali kot nevsakdanji preliv za sadne solate, kupe, sorbete in sladolede.
Za izdelavo sirupa potrebujete:
- 150 g regratovih cvetov, 750 g sladkorja in sok ene limone.
Priprava:
- Regratove cvetove temeljito splaknite pod tekočo vodo in jih dobro odcedite. Stresite jih v lonec in prelijte z litrom hladne vode. Postavite na štedilnik, zavrite, prekuhajte in precedite.
- Precejeni tekočini dodajte sladkor in sok limone ter ponovno zavrite. Sirup med kuhanjem ves čas mešajte, da se sladkor stopi in postane gosto tekoč.
- Še vročega nalijte v čiste steklenice, jih takoj dobro zaprite in jih shranite v temnem in suhem prostoru
Korenina za čaj
Priprava čaja iz regratovih korenin: približno žlico sesekljane korenine prelijte s 150 ml vrele vode in pustite 10 minut. Regratov čaj pospešuje izločanje urina, čisti kri, je koristen proti zaprtju, krepi želodec in izboljšuje splošno počutje. Z njim je mogoče odplakniti ledvične kamne. Priporočljiv je pri obolelih jetrih, vranici in nespečnosti.
Sezona regratove solate se počasi bliža koncu. Na srečo obstaja še veliko drugih načinov, s katerimi lahko obogatite vsakodnevno prehrano s to zakladnico zdravja.