ZDRAVO

Reden zajtrk za srce

Objavljeno 30. julij 2013 08.30 | Posodobljeno 30. julij 2013 08.30 | Piše: E. N.

Najboljši so polnozrnat kruh, ovsena kaša, manj mastno mleko ter sadje in zelenjava.

Zajtrkovanje je koristno.

Ljudje, pri katerih je večja verjetnost bolezni srca, bi morali vsak dan zajtrkovati, je pokazala študija univerze Harvard, v kateri je sodelovalo več kot 27.000 ljudi. Znanstveniki so 16 let spremljali prehranske navade prostovoljcev, starih med 45 in 82 leti, in jih povezovali z zdravjem srca: odkrili so, da je pri tistih, ki ne zajtrkujejo, za 30 odstotkov večja verjetnost infarkta.

Upoštevali so tudi življenjski slog, telesno maso in razvade, kot je uživanje alkohola. Boljše je za zajtrk pojesti kar koli kot nič, pravijo. Najboljši so polnozrnati kruh, ovsena kaša, manj mastno mleko ter sadje in zelenjava.

Tisti, ki pravijo, da zjutraj ne morejo jesti, nimajo prav, še pravijo: že po enem tednu se bo telo naučilo zjutraj zahtevati hrano.

Deli s prijatelji