Vsak dan so naše celice izpostavljene prostim radikalom (oksidantom), ki zaradi škodljivih vplivov iz okolja nastajajo med razpadanjem vezi v molekulah. Učinek prostih radikalov zmanjšujejo antioksidanti, eden najučinkovitejših je likopen. Kot glavni karotenoid v človeški krvi pred oksidacijo ščiti tudi lipide, proteine in DNK.
Še ena dobra lastnost
Že dolgo časa menijo, da ta snov, ki paradižnik obarva z značilno rdečo barvo, najdemo pa jo tudi v lubenici, papaji ter rdeči in rožnati
grenivki, zmanjšuje verjetnost raka prostate. Finski znanstveniki so v eni novejših raziskav dokazali, da je pri moških, ki imajo v krvi veliko likopena, verjetnost možganske kapi dvakrat manjša kot pri tistih, ki ga nimajo toliko. Preprečuje namreč zgoščevanje krvi in nastanek krvnih strdkov, ki so glavni vzrok za možgansko kap.
Predelan še učinkovitejši
Z likopenom je torej najbogatejši paradižnik, še učinkovitejši od surovega pa je kuhan, saj lahko telo iz termično obdelanega paradižnika absorbira več likopena.