PESA

Rdeča pesa za močno srce

Objavljeno 24. avgust 2015 21.00 | Posodobljeno 24. avgust 2015 21.00 | Piše: E. B.

V prihodnjih mesecih bomo kuho popestrili z rdečo peso, ki jo lahko svežo zmešamo v okusni sok, poln vitaminov in mineralov. Energijska bomba za odpornost in vzdržljivost.

Iz pozabljene rdeče pese sem skuhala okusno juho.

Dobra je za kri, so poudarjale že naše babice, toda rdeče pese dandanes nikakor ne opevamo in ne uživamo dovolj, čeprav so dobrodejni učinki soka iz svežih plodov dokazano izjemni.

Poln vitaminov in mineralov je eden najpopolnejših receptov za zdravje, poudarjajo strokovnjaki, pa si poglejmo podrobneje. S sokom iz rdeče pese, ki je bo v prihodnjih mesecih veliko na tržnicah, pridobimo obilo vitamina C, folne kisline, betakarotena in vitaminov B1, B2 in B3 pa še kalija, fosforja, magnezija, cinka, bakra, selena in železa, obogatimo pa se tudi z aminokislinami. Z rednim uživanjem si krepimo odpornost in energijo, kar je zelo pomembno predvsem pri profesionalnih športnikih, ki si tako povečujejo vzdržljivost med treningi in premagujejo utrujenost, ugotavljajo znanstveniki z londonske univerze Exeter, ki še ocenjujejo, da si lahko s sokom iz rdeče pese učinkovito znižujemo krvni pritisk, saj vsebnost nitratov širi žile in izboljšuje pretok krvi; zaradi tega je tudi možnost za zamašitev žil mnogo manjša, srce pa je bolje preskrbljeno s kisikom. Kdor trpi zaradi bolezni srca in ožilja, naj popije dva kozarca rožnatega soka na dan! Napitek, poln zdravja, pripravite iz svežih plodov: te narežite na kocke, potem pa zmiksajte. Če vam okus ne ustreza, si sok nežno sladkajte, lahko tudi z medom, plodove pa lahko prej tudi nekoliko pokuhate.

Rdeča pesa je izjemno bogata z nitrati, zato ni priporočljiva za dojenčke, še zlasti pred šestim mesecem starosti, saj njihova presnova še ni ustrezno razvita, previdnost pri uživanju pa velja tudi za sladkorne bolnike, saj gre za živilo s srednje visokim glikemičnim indeksom. 

Deli s prijatelji