VAROVALNO

Rastlinske maščobe ščitijo pred rakom prostate

Objavljeno 24. julij 2013 09.00 | Posodobljeno 24. julij 2013 09.00 | Piše: M. F.

Solata z olivnim oljem in skodelica lupinastih plodov zmanjšujeta tveganje za razvoj raka prostate.

Bolniki z rakom prostate naj se izogibajo le nasičenim maščobam.

Moški, ki deset odstotkov dnevno zaužitih kalorij v telo vnesejo z zdravimi maščobami, varujejo svojo prostato. Te maščobe namreč ugodno vplivajo na zdravje omenjene žleze in zmanjšujejo tveganje za razvoj agresivne oblike raka za 29 odstotkov, je pokazala raziskava univerze Duke iz Severne Karoline. Glede na njene izsledke priporočila o popolnem črtanju maščob z jedilnika po diagnozi raka prostate ne velja za dobre maščobe, pač pa samo za nasičene, piše Reuters.

»Rastlinska olja, zlasti olivno, in lupinasti plodovi znatno zmanjšujejo smrtnost zaradi raka na prostati,« je zaključil dr. Stephen Freedland, katerega ekipa je proučevala stopnjo okrevanja po tej bolezni v povezavi s prehrano pri 4577 moških z omenjeno diagnozo. Pri tistih, ki so svojo prehrano obogatili z zdravimi maščobami, je bilo tveganje za smrtnost 21 odstotkov manjše kot pri tistih, ki so se odpovedali vsem vrstam maščob.

Vsak šesti moški v svojem življenju zboli za rakom prostate, njegov razvoj in možnost okrevanja pa so povezani z nezdravo prehrano, opozarjajo znanstveniki.

Deli s prijatelji