POMLADNO

Prva zelenjava za čisto in zdravo telo

Objavljeno 22. april 2014 09.00 | Posodobljeno 22. april 2014 09.00 | Piše: M. F.

Popestrite jedilnik z mlado čebulo, mlado špinačo, redkvicami in prvim krompirjem.

Mlada čebula je izjemno bogata z minerali, ki varujejo srce in ščitijo kosti.

Na stojnicah tržnic in na policah prodajaln nas že razveseljujejo mlada čebula, redkvice, prva špinača, mladi krompir in drugi, po dolgi zimi prvi sezonski pridelki. Zaradi antioksidantov vsa ta pomladna živila veljajo za čistilce telesa in zdravilo proti visokemu krvnemu tlaku. Bogata so še vlakninami, zato pospešujejo presnovo in izločanje strupenih snovi iz telesa, njihova zakladnica vitaminov pa krepi imunski sistem in ohranja zdrav organizem.

Vsak dan

Zelenjava naj bi bila na našem krožniku vsak dan in naj bi obsegala dve tretjini glavnega obroka. Priporočljivo je kombinirati takšno različnih barv: zeleno, oranžno, rdečo, vijolično in belo. Več ko bo na krožniku vitaminov, več jih boste vnesli v svoje telo. Sveža zelenjava ne vsebuje natrija tako kot konzervirana, zato je zdrava tudi za tiste z visokim krvnim tlakom. Pomembno je, da se ne kuha predolgo in ne seklja na premajhne koščke, pretirana termična obdelava namreč uničuje vitamine in minerale v njej.

Vsaka barva ima svoj plus

Zelena zelenjava vsebuje veliko kalija in vitamina C, oranžna betakaroten, ki ščiti kožo pred UV-žarki, zagotavlja dober vid, zdravo kožo in močan imunski sistem, rdeča krepi srce, vijolična je polna antioksidantov ter fitokemikalij, bela pa niža holesterol in krvni tlak. 

Blagodejni učinki prve spomladanske zelenjave

Mladi krompir

Vsebuje več sladkorja, vitamina C in vode, medtem ko je v starem več škroba. Mladi krompir ima v 100 gramih le 85 kalorij. Če boste kuhali olupljenega in narezanega na koščke, bo izgubil vse vitamine, zato ga skuhajte v olupku – tako bo zadržal tretjino vitamina C.

Mlada špinača

Poleg železa je njej še veliko vitamina C in kalija, klorofil pa je zaslužen za razstrupljanje telesa, zlasti jeter in krvi.

Redkvice

Polne so vitamina C, ob tem pa vsebujejo še dve pomembni snovi: sulforafan in indolkarbinol. Obe varujeta pred rakom. Redkvice so sicer v ljudski medicini znane kot blažilec kašlja. Prav tako izboljšujejo apetit in sproščanje želodčnih sokov, zato so dobre za presnovo.

Mlada čebula

Bogata je z elementi, kot so kalij, fosfor in kalcij, ki varujejo srce in kosti. Vsebuje še vitamine B. Sok mlade čebule varuje pred kožnimi okužbami, če ga pomešate z medom, pa je odličen za zdravljenje težav z dihali. Osebe z občutljivim želodcem lahko moč čebule ublažijo tako, da jo prerežejo po vertikali, nato pa jo v hladni vodi namakajo nekaj minut.

Deli s prijatelji