ZDRAVA HRANA

Prihaja pomladna osvežitev

Objavljeno 17. marec 2013 10.40 | Posodobljeno 17. marec 2013 10.42 | Piše: P. P.

Po zimi in morebitnih boleznih, ki so utrudile naše telo, mu privoščimo osvežitev s pomladansko zelenjavo.

Pripravite si krožnik različnih vrst solate, ne pozabite na rukolo in mlado špinačo (foto: Shutterstock).

Sončni dnevi so nam že prijetno pognali kri po žilah, zato nikar ne odlašajte in svoje od zime in borbe z najrazličnejšimi virusi prav gotovo vsaj malce utrujeno telo osvežite s primerno prehrano. Zelenjava je bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, zato pomaga krepiti našo odpornost, ter bogat vir vlaknin, ki so nujno potrebne za zdrava prebavila in urejeno prebavo. Priporočljivo je, da je zaužijemo vsaj od 250 do 450 gramov na dan.

Sveža zelenjava je zakon

Največ vitaminov in mineralov vsebuje sveža zelenjava, ki jo čim prej pripravimo za uživanje. Takoj ko je pobrana, hitro začne izgubljati vitamine in minerale, in če bo do vaše mize pripotovala od daleč, bo seveda precej osiromašena, poleg tega pa je obdelana s kemičnimi pripravki, da je bolj obstojna. Priporočamo, da kupujete in uživate tisto, ki je pridelana v Sloveniji. Tudi pri njej bodite pozorni na izvor, ta mora biti označen. Prehranjujte se sezonsko, svetujejo strokovnjak; za vsako vrsto zelenjave obstaja pravi letni čas, ko je prehransko najbolj bogata, obdobje ohrovta, zelja in repe, cvetače, brokolija in radiča se počasi izteka, prihaja pa spomladanska osvežitev.

Redkvice, prve znanilke pomladi, so že na tržnici, ponekod celo iz slovenske pridelave. Sočni rdeči plodovi vsebujejo 95 odstotkov vode in imajo zato nizko kalorično vrednost, so pa močan antioksidant, poleg tega vsebujejo veliko kalija, kalcija, fosforja, vitamina C in seveda vlaknin. Pomagajo pri razgradnji maščob in boljši absorpciji železa iz hrane rastlinskega izvora. Uživamo jih surove, užitni so tudi listi, ki poleg rudninskih snovi vsebujejo še veliko klorofila. Navadno hrustljave redkvice obožujejo tudi otroci.

Špinača odličen vir železa in kalcija

Sveža špinača je izvrsten vir železa in kalcija, zelo bogata je z vitamini A, E, C, vsebuje folno kislino in celo redek vitamin K. Mlado špinačo lahko pripravimo v solati, samostojno ali v kombinaciji z drugimi vrstami, lahko kot prikuho, omako oziroma juho. V kombinaciji s česnom in oljčnim oljem ob ribi nadomesti blitvo. Špinača vsebuje precej kalija, ki našemu telesu pomaga odvajati strupe in izločati odvečno tekočino. Vitamini skupine B odženejo utrujenost, osvežijo živčni sistem, naše lase, kožo in nohte. Tudi rukola je bogat vir kalcija, magnezija, kalija, železa in vitaminov A, C in K ter folne kisline in antioksidantov. Spodbuja delovanje jeter, sečil in prebavil ter tako spodbuja izločanje strupov iz telesa.

Regrat, ta priljubljena vitaminov in rudninskih snovi polna zelenjava, bo kmalu na naših mizah. Seveda bo najslajši, če ga boste nabrali sami, saj boste tako prepričani, da ni tako ali drugače pognojen ali nabran blizu prometne ceste. Je pravo skladišče železa, ker pa ima njegovo uživanje diuretični učinek, obenem tudi odlično čisti organizem. Najboljši so mladi listi. Tudi mlada čebula vsebuje veliko rastlinskih vlaken, vitamin C in vitamine skupine B; uporabljamo lahko celo, listi so bogati s klorofilom. Najpogosteje jemo surovo, njena prednost pa je, da nima tako prodornega vonja in okusa kot čebula, ob njenem uživanju pa ne boste imeli solz v očeh, le operete jo in pojeste.

Deli s prijatelji