OPOZORILO

Pretiravanje z mesom in s sirom tako nevarno kot kajenje

Objavljeno 13. marec 2014 08.00 | Posodobljeno 13. marec 2014 08.00 | Piše: M. F.

Pretiravanje z živalskimi beljakovinami v srednjem življenjskem obdobju prinaša štirikrat večje tveganje za razvoj malignih obolenj.

Rezina slanine vsebuje tri grame beljakovin, manjši svinjski zrezek pa 22.

Pri moških in ženskah, starejših od 50 let, prehrana, ki temelji na vsakodnevnem velikem vnosu beljakovin živalskega izvora, torej taka, ki vsebuje veliko mesa in mlečnih izdelkov, predstavlja za njihovo zdravje prav tolikšno nevarnost kot odvisnost od nikotina, trdijo strokovnjaki z univerze Kalifornija na podlagi izsledkov raziskave, v kateri je sodelovalo tisoč predstavnikov obeh spolov, ki so že praznovali abrahama.

Bogata miza ogroža zdravje

Znanstveniki so namreč odkrili, da preveč živalskih beljakovin v prehrani kar za štirikrat poveča tveganje za pojav malignih obolenj (za toliko torej kot kajenje), prav tako pa je ob taki hrani dvakrat večja verjetnost za prezgodnjo smrt, piše Daily Mail.

Koliko je preveč?

Priporočena dnevna količina živalskih beljakovin znaša 0,70 grama na kilogram telesne mase. Tako naj bi ženska, ki tehta 58 kilogramov, na dan lahko zaužila največ 45 gramov živalskih beljakovin, moški, ki tehta 76 kg, pa skupno 60 gramov beljakovin. Rezina slanine jih vsebuje tri grame, manjši svinjski zrezek pa 22 gramov.

Vsebuje jih tudi druga hrana

Zlasti je to pomembno za starost od 50 do 65 let, kasneje pa te omejitve niso več tako stroge. Zdravniki zato vsem v srednji življenjski dobi priporočajo zamenjavo živalskih beljakovin z rastlinskimi ter tistih iz rib in morskih sadežev.

Deli s prijatelji