PRETIRAVANJE

Preslana hrana povzroča gube

Objavljeno 31. marec 2014 11.00 | Posodobljeno 31. marec 2014 11.00 | Piše: M. F.

Vsakodnevno pretiravanje s soljo skrajšuje telomere, to pa vodi v pospešeno staranje.

Za mladosten videz upoštevajte priporočeno dnevno količino soli.

Posledice pretiravanja s soljo, kot so povišan krvni tlak, osteoporoza in okvare ledvic, so že dolgo znane, zdaj pa so ameriški znanstveniki z medicinske šole Georgia dokazali, da so ljudje, ki vsakodnevno uživajo preveč soli (priporočeno pet gramov dnevno), bolj podvrženi prehitremu staranju.

Poškodovane celice

Z natančnim spremljanjem kromosomov 700 prostovoljcev so strokovnjaki dognali, da imajo tisti, ki s soljo pretiravajo, krajše telomere že v najstniški dobi. Telomere so delčki DNA, nameščeni na koncu kromosomov, ki se staranjem krajšajo, zato so celice dovzetnejše za poškodbe in smrt, njihova dolžina pa velja za kazalec biološke starosti.

Več soli, več gub

»Dokazali smo je, da so telomere krajši že pri sicer zdravih najstnikih, ki uživajo preveč soli. To pa prav tako kot debelost pospešuje staranje, kar se izraža v nastajanju gub. Na srečo je mogoče procese upočasniti s spremenjenim življenjskim slogom,« je povedal vodja raziskave profesor Haidong Zhu.

Deli s prijatelji