Zaradi svojega sladkega okusa janež pogosto dodajamo slaščicam. V tradicionalni medicini pa se že od nekdaj uporablja tudi v zdravilne namene. Zlasti zaradi njegovih pozitivnih učinkov na delovanje prebavil. V Indijskih restavracijah prav zato po obilnem obroku pogosto postrežejo še žličko janeževih semen. Ta vsebujejo eterična olja, proteine in ogljikove hidrate. Ključna sestavina v njih je transanetol, ki je zaslužen tudi za specifično aromo in sladkast okus janeža. Poleg tega so v drobnih semenih še vitamina A in C, folna kislina, kalcij, magnezij, fosfor in kalij. Kombinacija teh snovi pomiri želodec, uravnava prebavo in zmanjša napihnjenost. Ima pa ta rastlina še en pozitiven učinek na naše zdravje: uspešno odpravlja težave z dihali.
Najboljši kot čaj
Tako za premagovanje napihnjenosti kot za blaženje dihalnih težav je zlasti primeren janežev čaj. Pripravite ga tako, da žličko semen deset minut kuhate v decilitru in pol mleka. Počakajte, da se napitek nekoliko ohladi, in si ga privoščite nekajkrat na dan. Če mleka ne marate, z vrelo vodo prelijte semena in počakajte petnajst minut. Čaj nato precedite.
Dva načina, dva učinka
Če bi radi z janeževim čajem pregnali kašelj ali druge težave z dihali, tako tistemu z mlekom kot onemu z vodo dodajte med. Če pa vas muči prebava, zeliščnega napitka ne sladkajte.