IZJEMNA MOČ

Preprečuje raka in podaljšuje življenje

Objavljeno 21. avgust 2015 09.00 | Posodobljeno 21. avgust 2015 09.00 | Piše: M. F.

Začinjena hrana je nadvse zdrava.

S pekočo papriko začinjene jedi bi na jedilniku morale biti vsaj dvakrat na teden.

Ljudje, ki jedo močno začinjeno hrano, živijo dlje, verjetnost, da bi oboleli za katero od težkih bolezni, kot so denimo nekatere oblike raka, srčna obolenja in bolezni dihal, pa je manjša, trdijo znanstveniki.

Združene moči

»Naša analiza kaže na močno povezavo med uživanjem začinjene hrane in dolžino življenja,« so povzeli ugotovitve skupne raziskave ameriških in kitajskih strokovnjakov v časopisu British Medical Journal. V njej je več let sodelovalo 500.000 Kitajcev, starih od 30 do 79 let, in izkazalo se je, da so osebe, ki so vsak dan uživale začinjeno hrano, živele dlje ter so redkeje obolevale za največkrat usodnimi boleznimi.

Pekoča paprika v glavni vlogi

»Naši rezultati so podkrepili dosedanje raziskave, ki so nakazovale potencialno zaščitno vlogo začinjene hrane,« menijo strokovnjaki akademije medicinskih znanosti univerze Harvard. Ti domnevajo, da ima glavno vlogo pri tem kapsaicin, ki je v pekočih paprikah, in ima močno antioksidativno in protivnetno vlogo ter pomaga v boju z rakom in debelostjo, zato svetujejo, naj si čili kot dodatek jedem v kakršni koli obliki privoščimo vsaj enkrat do dvakrat na teden.

 

Deli s prijatelji